24 mai 2024 | 15:53

Maica Mina, eroina Marina Hociotă. A supraviețuit celor două Războaie Mondiale, a salvat mii de vieți și a fost decorată de Regele Ferdinand I și de comuniști

ACTUALITATE
Maica Mina, eroina Marina Hociotă. A supraviețuit celor două Războaie Mondiale, a salvat mii de vieți și a fost decorată de Regele Ferdinand I și de comuniști

În lumea monahală românească, numele Maicii Mina Hociotă rămâne un simbol al sacrificiului, credinței și devotamentului față de cei în suferință. Cu o viață marcată de slujire și caritate, ea a devenit un model pentru mulți și o inspirație pentru cei ce îi cunosc povestea.

Copilăria și chemarea către credință

Marina Hociotă se naște într-o zi frumoasă de vară, pe 19 august 1896, într-o familie modestă, într-un sat din România. Rămasă orfană de tată de la o vârstă fragedă, copilăria sa este una simplă, dar încărcată de valorile creștine și de dragostea pentru Dumnezeu.

Încă din fragedă copilărie, Marina Hociotă își manifestă interesul și devotamentul pentru viața monahală, fiind profund impresionată de viața sfântului Francisc de Assisi și de misiunea sa de ajutorare a celor săraci și suferinzi.

La vârsta potrivită, alege să-și dedice viața lui Dumnezeu și să se lepede de obiceiurile laice, fiind încurajată de mătușa ei, Melania Cruțiu, maică la Mânăstirea Văratec. După depunerea jurămintelor sacre, îmbracă straiele călugărești, luând numele de maica Mina.

Unul dintre brevetele sublocotenentului Marina Hociotă. Foto de arhivă

Unul dintre brevetele sublocotenentului Marina Hociotă. Foto de arhivă

Îngerul de la Crucea Roșie a salvat mii de soldați în Primul Război Mondial

În 1914, Primul Război Mondial mușcă din Europa, iar România, deși încă neutră, nu rămâne neafectată de valul de violență și suferință.

În mijlocul acestui context tulburător, tânăra călugăriță alege să își dedice viața ajutorării soldaților răniți și căzuți pe front, devenind un simbol al devotamentului și curajului.

Când Crucea Roșie organizează cursuri speciale de asistență în mai multe centre din țară, Maica Mina se înrolează ca voluntar, mânată fiind de dorința de a-i servi pe cei care s-au angajat în lupta pentru eliberarea țării. Primește gradul de sublocotenent.

”Vă puteți închipui ce bucurie am simțit când am putut să slujim pe frații noștri, care s-au angajat în luptă pentru a ne elibera de sub jugul străin.

Noi, călugărițele și călugării, ne-am pus în nesiguranța vieții… pentru țară și am slujit cu credință și am mers în război cu toată conștiința, în ajutorul răniților pentru care am muncit cu un sentiment sfânt, să îi ajutăm în suferință.

Ne-am îndeplinit datoria nu ca niște oameni, ci ca niște ostași ai Domnului și ai țării noastre, făcând ascultare până la capăt, la terminarea războiului.”, declara Maica Mina, ani mai târziu.

Deși locuiește, în cea mai mare parte, în mănăstire, Marina Hociotă inițiază numeroase programe de ajutorare pentru cei nevoiași din comunitate, oferindu-le hrană, adăpost și îngrijire medicală.

Maica Mina Hociota, alaturi de soldatii raniti in razboi. Foto arhiva

Maica Mina Hociota, alaturi de soldatii raniti in razboi. Foto arhiva

A fost la un pas de a-și pierde piciorul în Bătălia de la Mărășești

Spiritul de sacrificiu și dragostea pentru țară îi ard în vene, motiv pentru care Maica Mina face tot posibilul pentru a-i ajuta pe militarii români pe front. Tragedia lovește atunci când, pe câmpul Bătăliei de la Mărășești, schijele unui obuz o rănesc la picior.

Cade pentru o secundă, însă-și adună curajul și merge mai departe. Răniți pe front, soldații trebuie urcați în tren și transportați către spitalele din Iași și Vaslui.

”S-a remarcat în perioada Războiului Sfânt de Reîntregire Națională prin curajul și tenacitatea de care a dat dovadă, participând alături de ostații români la Războiul de Eliberare Națională.

A luptat din prima zi și a oferit asistență medicală ostașilor răniți. După ce s-a vindecat și a fost externată, s-a reîntors pe front, pentru a acorda asistență medicală răniților.

Trebuie spus că la Mărășești a ajuns chiar să coordoneze asistentele medicale de pe trenurile ce plecau spre Iași.”, menționa, ani mai târziu, istoricul Cornel Popescu.

Maica Marina (Mina) Hociota. Arhiva foto

Maica Marina (Mina) Hociota. Arhiva foto

Decorată de comuniști, după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial

Impresionat de devotamentul și patriotismul femeii, Regele Ferdinand I îi acordă Maicii Mina distincția ”Steaua României”, onoare de care se bucură doar alte două femei în istoria României, Smaranda Brăescu, prima femeie parașutist și Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu.

Când izbucnește cel de-al Doilea Război Mondial, Maica Mina este, din nou, trimisă pe front pentru a avea grijă de ostașii răniți. E membră a ”Asociației surorilor de caritate de război din România”, precum și a ”Corpului luptătorilor naționaliști”.

Mulți ani mai târziu, în 1968, autoritățile comuniste o decorează pe Maica Mina la Jubileul luptelor de la Mărășești, chiar pe platoul din fața Mausoleului, cu medalia ”Virtutea Ostășească” – Clasa I, alături de alți veterani din Primul Război Mondial.

”E un exemplu bun de devotament monahal pentru cauza Patriei. Este un exemplu grăitor pentru modul cum şi-a înţeles monahismul românesc misiunea lui spirituală: nu pentru izolare şi individualizare, ci pentru slujirea aproapelui şi a Ţării.

În vremuri de linişte s-au bucurat de tihnă şi şi-au împărţit devotamentul între rugăciune şi muncă; în vremuri de restrişte s-au regăsit dintr-odată, laolaltă cu ceilalţi cetăţeni, gata să facă totul pentru libertate, pentru demnitate, pentru independenţă“. o descria Mitropolitul Ardealului, Antonie Plămădeală, pe eroina României.

Marina Hociotă, cunoscută sub numele de Maica Mina, trece la cele sfinte la onorabila vârstă de 80 de ani, în iulie 1977, la Mănăstirea Nămești, din județul Argeș.