02 mai 2024 | 17:48

Lygia, jumătatea mai bună a lui Gellu Naum. S-a ras în cap când scriitorul a făcut infarct. 60 de ani de iubire pură

ACTUALITATE
Lygia, jumătatea mai bună a lui Gellu Naum. S-a ras în cap când scriitorul a făcut infarct. 60 de ani de iubire pură

Unele povești de dragoste merită consemnate pentru posteritate, demonstrându-le, astfel, generațiilor mai tinere că iubirea adevărată nu cunoaște limite și depășește barierele superficiale ale timpului și ale vieții. Lygia și Gellu Naum s-au iubit timp de 60 de ani și au fost alături unul de celălalt în cele mai negre și sumbre momente. Două suflete pereche care s-au regăsit, cu siguranță, în Eternitate.

Se apucă de poezie după ce pierde un pariu

București. 1 august 1915. Într-o rezervă de spital din Capitală vine pe lume un băiețel oacheș, simpatic și cu gropițe în obraz. Scriitorul Andrei Naum și soția lui sunt extrem de fericiți când îi aud primul scâncet și decid să-l numească, pe cel mic, Gellu.

Anii trec, iar băiatul ajunge la școală. E pasionat de literatură, le are cu vorbele. În anii de liceu, elev fiind la Colegiul Național Dimitrie Cantemir din București, se apucă de compus poezii, în urma unui pariu pus cu ai săi colegi de clasă. Ajunge să publice două creații în revista ”Cuvântul”, prinde gustul scriiturii.

Se dedică, apoi, studiului filosofiei la Universitatea Bucureşti, iar în 1938 pleacă la Paris pentru a-şi continua studiile la Sorbonna.

Un an mai târziu, Gellu Naum revine în țara natală, iar, la scurt timp, este mobilizat și trimis pe frontul de Răsărit, în Al Doilea Război Mondial.

Se îndrăgostește de viitoarea lui soție la o ședință de hipnoză

Lygia, jumătatea lui mai bună, apare în viața scriitorului într-un moment cu totul neașteptat. Nu vorbim de o dragoste la prima vedere, ci despre o poveste de amor care se desfășoară în timp, pe parcursul unei serii de întâmplări care îi aduc împreună și deschid calea către o relație profundă.

Prima întâlnire dintre cei doi viitori parteneri are loc la o petrecere, unde, în urma unui joc de societate, Gellu Naum este provocat să o sărute pe fata care i-a captat atenția.

Destinul îi aduce, din nou, împreună în cadrul unei ședințe de hipnoză, organizată la casa unui prieten comun. În mod întâmplător, poetul este singurul care reușește să o hipnotizeze pe tânăra Lygia, semn că legătura dintre ei nu mai poate fi ignorată.

Vezi și: ”Casandră antică, plângătoare profesionistă!” Orbit de gelozie, Constantin Brâncuși i-a frânt inima Mariei Tănase

Pe 14 februarie 1943, Lygia pleacă la Constanța pentru a se reuni cu bărbatul care îi ocupă gândurile, ale cărui săruturi le caută, noaptea, în vis.

„Pe 12 februarie 1943, Lygia a simţit că trebuie să-l vadă pe Gellu, care era concentrat la o unitate în Constanţa. Fiindcă era vreme de război, pentru a putea părăsi Bucureştiul avea nevoie de autorizaţie.

S-a dus la poliţie, a stat la o coadă nesfîrşită şi a obţinut autorizaţia. Sîmbătă, 14 februarie, la ora 11:00 noaptea, Lygia se afla în Constanţa, căutînd Strada Mircea cel Mare, unde Gellu locuia în gazdă.

A găsit adresa, a bătut în geam şi i-a auzit vocea – îl găsise. În frigul cumplit al acelei camere, cele două jumătăţi ale androginului Naum s-au întregit pentru prima oară, chiar de Ziua Îndrăgostiţilor, sărbătoare despre care aveau să afle zeci de ani mai tîrziu”, scrie Iulian Tănase în „Poveste adevărată despre reîntregirea androginului Naum”, potrivit Adevărul.

60 de ani de iubire cu năbădăi: ”Eu scriu despre tine şi tu mă cerţi că nu te ajut să cari o masă?”

Un an mai târziu, Gellu Naum ajunge în fața casei iubitei sale, Lygia. Știe că nu poate trăi fără ea, așa că se pune în genunchi și o roagă să-i poarte inelul pe deget, pentru tot restul vieții.  Cei doi se căsătoresc în 1946.

Ea învață, de dragul lui, să deseneze legată de ochi. El o folosește drept muză pentru operele sale. Îi dedică romanul Zenobia.

”La un an de zile după începerea cărţii, ne aflam la Comana. Eu eram pe terasă şi îi reproşam ca nu mă ajută la treburile din curte. Atunci, el a ieşit din camera lui şi mi-a spus: ”Bine, iubito, eu scriu despre tine şi tu mă cerţi că nu te ajut să cari o masă?!”.

Abia atunci mi-am dat seamă că scrie ceva despre mine, dar nu am căutat să aflu mai multe”, povestea soţia scriitorului, în 2003, într-un interviu din Observator Cultural.

Relația lor depășește puterile de înțelegere ale muritorilor de rând. Sunt telepatici, se gândesc la aceleași lucruri, iar atunci când unul vorbește, celălalt îi termină fraza. Iubirea lor nu cunoaște limite.

Vezi și: Cealaltă față a lui Ion Creangă. Amantul pasional care însemna casele iubitelor a avut un copil din flori cu o călugăriță

Lygia s-a ras în cap, când soțul ei a făcut infarct

În anul 1989, scriitorul Gellu Naum suferă un atac de cord, motiv pentru care se internează timp de o lună de zile în spital, unde este supus îngrijilor medicale de top.

Are 74 de ani când infarctul îi mușcă din inimă. Speriată, soția lui, Lygia, se roagă la Divinitate și apelează la un gest extrem. Se rade în cap, în semn de solidaritate față de iubitul ei. La câteva zile după ce-și sacrifică podoaba capilară, starea de sănătate a lui Gellu Naum se ameliorează.

”Mă gîndeam să fac un sacrificiu, să-mi tai un deget sau o ureche, numai să se facă el bine. Şi la un moment dat, mi-a venit ideea cu Salomeea şi cu tăierea părului. Aveam un păr foarte bogat şi mi-am zis că asta era o jertfă importantă.

M-am hotărît să mă rad în cap, şi dintr-o dată am simţit o mare uşurare, ca şi cum aş fi luat o decizie foarte bună şi sigură. Am rugat un asistent de la spital, care venea să îi ia lui Gellu tensiunea de două ori pe săptămână, să mă ajute şi să cheme eventual frizerul spitalului.

Nu i-am spus de ce vreau să fac asta, însă i-am explicat ca nu aş fi putut să mă duc la coafor, pentru că ar fi râs de mine coafeza auzind că, la 68 de ani, vreau să mă tund precum Sinead O’Connor.

Era pe atunci, datorită ei, o modă cu rasul în cap. Asistentul a fost drăguţ şi m-a ajutat, m-a tuns el însuşi, mirându-se mereu că vreau să fac un asemenea gest şi spunându-mi mai tot timpul ca o să-mi crească părul la loc de două ori mai des decît îl aveam.

La patru-cinci zile după asta, Gellu s-a făcut bine. Iar mie nu mi-a mai crescut niciodată părul la fel ca înainte”, povestea soţia lui Naum într-un interviu din 2003.

Gellu Naum încetează din viață în data de 29 septembrie 2001, la 86 de ani. Draga lui Lygia este alături de el, când își dă ultima suflare. Orbește. Din durere, spun mulți.

Are 80 de ani când lumina ochilor o părăsește complet, însă, continuă să cinstească memoria soțului ei. Lygia Naum punele bazele fundaţiei Gellu Naum şi Casei memoriale de la Comana şi are grijă să publice câteva volume postume ale soţului său. Trei ani mai târziu, închide ochii pentru totdeauna, la 83 de ani.

Vezi și: Zece români celebri și viețile lor bizare: De la profeticul Arsenie Boca la pasiunile interzise ale Regelui Carol al II-lea