28 mai 2024 | 09:46

Luna și Saturn se aliniază pe cer săptămâna asta. Când vezi spectacolul cu ochiul liber

ACTUALITATE
Luna și Saturn se aliniază pe cer săptămâna asta. Când vezi spectacolul cu ochiul liber

În dimineața zilei de 31 mai 2024, satelitul natural al Pământului, Luna, și planeta plină de inele, Saturn, vor fi extrem de ușor de observat chiar și cu ochiul liber, spun oamenii de știință.

Dacă, în acel moment, te afli în Londra, spre exemplu, și ești treaz la ora 4 dimineața, cerul îți va oferi o oportunitate de a vedea acest fenomen de aliniere a Lunii și a planetei Saturn „pe viu”. Dacă, din întâmplare, te afli în România, acest lucru are șanse să se întâmple în jurul orei 6 dimineața.

Ce se întâmplă cu Luna, dar cu Saturn

Pe măsură ce cerul începe să se lumineze în zorii zilei, Luna și Saturn vor ajunge la o altitudine observabilă, suficient pentru a putea fi admirate.

Luna, având acum 22,6 zile, se află în faza de ultimul pătrar, cu 45,6% din suprafața vizibilă iluminată. Acest lucru marchează începutul fazei de semilună descrescătoare.

În decursul săptămânii următoare, din ce în ce mai puțin din suprafața vizibilă a Lunii va fi iluminată, iar aceasta va răsări tot mai târziu, până va fi complet absorbită de lumina zorilor. Ulterior, va reapărea câteva zile mai târziu ca o semilună crescătoare pe cerul serii.

Saturn se află, la rândul său, în prezent la 1.465 milioane de kilometri de Pământ, echivalentul a aproximativ o oră și 21,5 minute-lumină distanță.

Culoarea sa este distinct alb-gălbuie, reflectând nuanța norilor săi. Conjuncția dintre Lună și Saturn este mult mai ușor de observat din emisfera sudică. De exemplu, în Sydney, Australia, cele două corpuri cerești vor apărea pe un cer complet întunecat pe tot parcursul nopții.

Oportunitate pentru pasionații de astrofotografie

Cei ce sunt pasionați de astrofotografie și, mai ales, au în dotare echipamentul foto corespunzător, ar putea să captureze câteva imagini abolut perfecte, în acest context.

Pentru asta, vei avea nevoie de o cameră DSLR full frame sau un mirrorless full frame, dar și de un teleobiectiv cu diafragmă versatilă.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele