13 mai 2024 | 16:58

Locuitorii din Papua Noua Guinee, unici în lume. Cum îi ajută izolarea genetică în lupta cu infecțiile

ACTUALITATE
Locuitorii din Papua Noua Guinee, unici în lume. Cum îi ajută izolarea genetică în lupta cu infecțiile

Locuitorii din Papua Noua Guinee, care au fost izolați genetic timp de milenii, poartă gene unice care i-au ajutat să lupte împotriva infecțiilor, iar unele dintre aceste gene provin de la verii noștri umani dispăruți, denisovanii.

Cercetările au arătat, de asemenea, că locuitorii din zonele muntoase și cei din regiunile joase au evoluat mutații diferite care îi ajută să se adapteze la mediilor extrem de diferite.

Oamenii unici în lume

„Locuitorii din Papua Noua Guinee sunt unici pentru că au fost izolați de când s-au stabilit aici acum peste 50.000 de ani”, a declarat François-Xavier Ricaut, co-autor principal al studiului și antropolog biologic la Centrul Național Francez de Cercetare Științifică (CNRS), pentru Live Science.

Nu doar terenul predominant muntos al țării insulei este extrem de dificil, ci și bolile infecțioase sunt responsabile și pentru peste 40% din decese.

Localnicii au trebuit să găsească o strategie biologică și culturală pentru a se adapta, ceea ce înseamnă că populația din Papua Noua Guinee reprezintă un cocktail în ceea ce privește studiul adaptării genetice, a spus Ricaut.

Cum au ajuns oamenii în Papua Noua Guinee

Oamenii moderni au ajuns pentru prima dată în Papua Noua Guinee din Africa acum aproximativ 50.000 de ani. Acolo, s-au încrucișat cu denisovanii care trăiau în Asia de zeci de mii de ani.

Ca rezultat al acestei încrucișări ancestrale, locuitorii din această regiune poartă până la 5% ADN denisovan în genom.

În noul studiu, publicat în jurnalul Nature Communications, oamenii de știință au analizat genomurile a 54 de locuitori ai înălțimilor din Muntele Wilhelm, care trăiesc între 2.300 și 2.700 de metri deasupra nivelului mării, și 74 de locuitori din zonele joase ale Insulei Daru, care trăiesc la mai puțin de 100 de metri deasupra nivelului mării.

Astfel, oamenii de știință au descoperit că mutațiile moștenite probabil de la denisovani au crescut numărul de celule imune din sângele locuitorilor din zonele joase.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele