18 apr. 2024 | 08:19

Legea care ar putea să reglementeze de unde își ia inteligența artificială datele de antrenament

ACTUALITATE
Legea care ar putea să reglementeze de unde își ia inteligența artificială datele de antrenament

Un nou proiect de lege introdus de republicanul american Adam Schiff ar putea impune tuturor companiilor de inteligență artificială să dezvăluie lucrările protejate de drepturile de autor utilizate în seturile de antrenament sau să se confrunte cu o amendă.

Giganții evită să zică de unde au obținut datele de antrenament pentru AI

De exemplu, în timpul unui interviu acordat Wall Street Journal în luna trecută, CTO-ul OpenAI, Mira Murati, s-a prefăcut că nu știe sau a evitat complet întrebarea atunci când i-a fost adresată direct.

„Am utilizat date disponibile public și date licențiate… Dacă erau disponibile public, disponibile pentru utilizare, ar putea să fie acele date, dar nu sunt sigură. Nu am încredere în asta”, a spus Murati la momentul respectiv.

„Nu voi intra în detalii despre datele care au fost utilizate, dar erau date disponibile public sau date licențiate”, a concluzionat ea.

AI-ul are potențialul distructiv de a schimba economia noastră, sistemul nostru politic și viața noastră de zi cu zi. Trebuie să echilibrăm imensul potențial al AI-ului cu nevoia crucială de linii directoare și protecții etice”, spune Schiff într-o declarație pe site-ul său.

Companiile de inteligență artificială ar putea primi amenzi „grase”

„Legea mea privind divulgarea drepturilor de autor pentru AI generativ este un pas esențial în această direcție. Ea susține inovația, în timp ce protejează drepturile și contribuțiile creatorilor, asigurându-se că aceștia sunt conștienți atunci când lucrările lor contribuie la seturile de date de antrenament ale AI-ului. Este vorba despre respectarea creativității în era AI-ului și îmbinarea progresului tehnologic cu echitatea”, a mai spus republicanul.

Proiectul de lege ar impune o notificare să fie trimisă Registrului Drepturilor de Autor pentru toate sistemele actuale și viitoare de AI generativ și trebuie să includă toate lucrările protejate de drepturi de autor utilizate în construirea sau modificarea setului de date de antrenament pentru acel sistem.

Amenda pentru neconformitate ar fi determinată în funcție de caz de Oficiul Drepturilor de Autor și ar depinde de factori precum istoricul de neconformitate și dimensiunea companiei.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele