Locul din România în care s-au născut cei mai destepți oameni. Lista începe cu Mihai Eminescu și George Enescu

ACTUALITATE
Locul din România în care s-au născut cei mai destepți oameni. Lista începe cu Mihai Eminescu și George Enescu
15 ian. 2024 | 11:30

Se pare că există anumite locuri din țara noastră unde concentrația de „oameni deștepți” este mai mare decât în alte părți.

Evident, peste tot există oameni cu diferite niveluri de IQ, însă aici, în acest județ, parcă s-a răsturnat „carul cu deștepți”, dacă ne permiteți o asemenea exprimare antagonică cu cea originală.

Așa cum spuneam anterior, există un judeţ în România care deţine un record din punct de vedere al oamenilor „importanți” care s-au născut aici. Oricât de greu ar putea să pară, este cât se poate de adevărat.

Mihai Eminescu, în fruntea personalităților născute aici

Evident, poate știai deja de la școală că Mihai Eminescu s-a născut în județul Botoșani, însă știai că nu este singura minte luminată care a deschis ochii pe aceste meleaguri pitorești?

Incredibil, sau nu, dar Mihai Eminescu este doar unul dintre oamenii născuți aici care, într-un fel sau altul, au ajuns să facă istorie, de-a lungul timpului.

Ce-i drept, judeţul Botoşani este, din păcate, cunoscut în zilele noastre pentru multele știri negative, însă nu trebuie să uităm nicio clipă că, la un moment dat, aici se nășteau oameni sortiți să devină importanți pentru români.

Vezi și: Când ar fi murit Mihai Eminescu, de fapt: toată lumea știe 15 iunie, dar e greșit

copil-mihai-eminescu

Mihai Eminescu

În acest județ s-au născut mai bine de 300 de personalităţi, din multe domenii

Nu știm exact dacă a încercat cineva să explice acest fenomen, însă chiar dacă este așa, cu siguranță nimeni nu are răspunsul concret. Este absolut fascinant cum o regiune destul de săracă a țării a putut să dea României atâtea nume importante care au rămas, fără dar și poate, încremenite în cărțile de istorie.

În mod clar, niciunui județ nu-i lipsesc personalitățile, însă niciunul din țara noastră nu poate bate Botoșaniul, din acest punct de vedere.

Numai în literatura română, judeţul Botoşani a dat 19 personalităţi, prima pe listă este marele poet, scriitor și jurnalist Mihai Eminescu care, în timp, a fost numit poetul național al românilor, operele sale fiind aproape primele pe care le studiază orice elev, la școală.

În cazul în care nu știai, tot aici s-a născut și  Mihail Sorbul, dramaturg interbelic. Sofia Nădejde, prozatoare şi autoare dramatică, aparține, la rândul ei, acestei zone istorice, la fel ca Lucien Goldmann filozof, critic literar și sociolog francez.

Dacă mai ai nevoie de exemple suplimentare, află că C. Gane, prozator şi memorialist, tot aici s-a născut, asemenea romancierul Max Blecher.

Nicolae Iorga, istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician s-a născut și el (ai ghicit) în Botoșani.

Botoşaniul se laudă, de asemenea, și cu George Enescu, adică cel mai mare, cunoscut și important compozitor român, însă şi cu muzicologul Emanoil Ciomac.

Iar dacă muzica și literatura sunt reprezentate cu mândrie, nici pictura nu face rabat de la regulă, aici născându-se Ştefan Luchian şi Octav Băncilă.

Județul românesc îi mai are pe listă pe Dimitrie Pompeiu sau pe Auxenţiu Vărzărescu, cel din urmă fiind primul episcop catolic de rit armean de Gherla.

În cazul în care vrei să-i știi chiar pe toți, te rugăm să consulți această listă disponibilă pe Wikipedia, ce conține informațiile corecte și, fără îndoială, complete.

Vezi și: Simfonii de suferință – viața unui geniu în exil. Între scandaluri politice și dezastre personale, compozitorul și dirijorul George Enescu

judetul-botosani-cei-mai-destepti-oameni-romania-2

George Enescu

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele