23 mai 2024 | 14:49

Iuliana din Nicomidia, Sfânta care a fost arsă de propriul soț, pentru că nu a renunțat la Dumnezeu. A ieșit teafără dintr-un cuptor încins

ACTUALITATE
Iuliana din Nicomidia, Sfânta care a fost arsă de propriul soț, pentru că nu a renunțat la Dumnezeu. A ieșit teafără dintr-un cuptor încins

Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia este una dintre numeroasele femei creștine care și-au dedicat viața lui Hristos și au suferit martiriul în primele secole ale creștinismului. Viața și martiriul ei sunt înfățișate în multe povești și legende creștine, iar cultul său s-a răspândit în întreaga lume creștină ca un exemplu de credință și curaj în fața persecuției.

Tinerețea și convertirea

Iuliana se naște în Nicomidia, în Asia Mică, în timpul domniei împăratului Dioclețian, în secolul al III-lea sau al IV-lea d.Hr. Vine pe lume într-o familie păgână, crescând în tradițiile religioase ale vremii.

Cu toate acestea, în ciuda educației sale păgâne, Iuliana se simte atrasă de creștinism și de învățăturile lui Iisus Hristos.

Se spune că Iuliana a fost convertită la creștinism de o slujitoare creștină care a trăit în casa ei. În timpul persecuțiilor creștine. Servitoarea a fost martirizată pentru credința ei, ceea ce a întărit convingerile lui Iuliana și a inspirat-o să-și dedice viața Mântuitorului.

Vezi și: Top 7 monumente grandioase din București care au fost demolate. Comuniștii le-au făcut una cu pământul

Confruntarea cu persecuția

După ce își declară deschis credința creștină, Iuliana este supusă unor presiuni și persecuții din partea autorităților păgâne.

Împăratul Dioclețian emite decrete care interzic practicarea creștinismului și ordonă persecutarea celor care urmează cuvântul lui Iisus. Iuliana refuză să se lepede de credința sa, chiar în fața amenințărilor și a torturilor.

Se spune că Iuliana a fost supusă la diverse forme de tortură, inclusiv bătăi și chinuri fizice, în încercarea de a o determina să renunțe la credința creștină. Cu toate acestea, ea a rămas neclintită în credința ei și a refuzat să renunțe la Hristos, chiar și în fața morții.

Legenda spune că părinții Iulianei au logodit-o cu forța de un bărbat pe nume Eleusie. Bărbatul, orbit de gelozie și de orgoliu, încearcă să o pedepsească pe partenera sa de viață din cauza loialității pe care tânără i-o promite Mântuitorului.

Pentru că refuză să se închide idolilor și zeităților păgâne, Iuliana este spânzurată de păr, i se ard părți ale trupului cu fiare înroșite și este aruncată într-un cuptor încins. Prin rugăciune și credință, Mucenița reușește să iasă nevătămată.

Vezi și: Marina Știrbey, prințesa aviației românești. Eroina care a salvat mii de vieți în cel de-Al Doilea Război Mondial

Rugăciunea Sfintei Mucenițe Iuliana din Nicomidia

”Dumnezeule Preasfinte, cum voi putea să-Ți mulțumesc cu vrednicie pentru viață ce mi-ai dat? Tu m-ai scos din întunericul neființei și viață mea este un dar al bunătății Tale, care m-a păzit până acum, mă sprijineste în necazuri și-mi întâmpină trebuințele.

Tu ești Cel ce priveghezi asupra mea, indreptezi pașii mei în calea binelui și mă aperi de ispite. Când mă rătăcesc, Tu mă întorci în calea poruncilor Tale,- când mă poticnesc, Tu mă sprijinesti;

Când cad, Tu mă ridici,- și când păcătuiesc, Tu mă întorci și-mi deschizi părințeștile Tale brațe. O, cât de multe sunt datoriile mele către Ține, pentru că mi-ai dat viață și mi-ai dat în toate zilele semne despre părintească Ta bunătate și îngrijire.

Plin, așadar, de vie recunoștință, Ție îți închin toate zilele vieții mele, și mai ales această zi de sărbătoare pentru mine, și mă rog cu umilință că bunătatea Ta să nu mă părăsească în tot timpul vieții mele.

Și înțelepciunea Ta să mă povatuiasca totdeauna în calea binelui și fericirii, pentru rugăciunile și mijlocirile sfântului (al cărui nume îl porți) și ale Preacuratei Maicii Tale. Amin.”

Martiriul și moștenirea

Sfânta Iuliana a fost condamnată la moarte prin decapitare pentru refuzul ei de a se lepăda de credința creștină. Se spune că în momentul execuției sale, cerul s-a deschis și un cor de îngeri a coborât să-și primească sufletul în ceruri.

Tradiția creștină îi cinsteste memoria și o prăznuiește în fiecare an, pe 16 februarie, ziua în care a fost martirizată.

Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia este un exemplu viu de curaj și devotament față de credința creștină.

Martiriul ei a fost un simbol al rezistenței creștine în fața persecuției și un exemplu de trăire a valorilor evanghelice chiar și în cele mai grele încercări.

Moștenirea ei spirituală continuă să inspire și să întărească credincioșii din întreaga lume, reamintindu-ne de puterea credinței și a devotamentului față de Dumnezeu.

Vezi și: Primul asasinat politic din istoria României. Barbu Catargiu, premierul ucis mișelește de către un anonim