02 ian. 2024 | 10:29

Istoria ciocolatei, de la începuturi. Cine a inventat-o, dar perfecționat-o? [VIDEO]

ACTUALITATE
Istoria ciocolatei, de la începuturi. Cine a inventat-o, dar perfecționat-o? [VIDEO]

Istoria ciocolatei, o poveste veche de 4.000 de ani, începe în antica Mesoamerica, în Mexicul de astăzi. Aici au fost descoperite primele plante de cacao.

Vezi și: Când și unde poți să vezi “cascada de ciocolată”: „minunea” naturală nu este vizibilă tot timpul

Începuturile ciocolatei, în Mexicul de astăzi

Olmecii, una dintre primele civilizații din America Latină, au fost primii care au transformat planta de cacao în ciocolată. Ei consumau ciocolata în timpul ritualurilor și o foloseau ca medicament.

Secole mai târziu, mayașii au zis despre ciocolată că ar fi băutura zeilor. Ciocolata maya era un amestec de semințe de cacao prăjite și măcinate, amestecate cu ardei iuți, apă și făină de porumb. Mayașii turnau această amestecătură dintr-o oală în alta, creând o băutură densă și spumoasă numită xocolatl, însemnând apă amară.

Până în secolul al XV-lea, aztecii foloseau boabele de cacao ca monedă. Ei credeau că ciocolata era un dar de la zeul Quetzalcoatl și o consumau ca băutură revigorantă, afrodisiac și chiar în pregătirea pentru război.

Nimeni nu știe sigur când a ajuns ciocolata în Spania. Legenda spune că exploratorul Hernán Cortés a adus ciocolata în patria sa în 1528.

Se crede că Cortés a descoperit ciocolata în timpul unei expediții în Americi. În căutarea aurului și a bogățiilor, el a găsit în schimb o ceașcă de cacao oferită de împăratul aztec.

Când Cortés s-a întors acasă, a prezentat semințele de cacao spaniolilor. Deși era consumată ca băutură, ciocolata spaniolă era amestecată cu zahăr și miere pentru a îndulci gustul natural amar.

Ciocolata a devenit rapid populară în rândul celor cu avere. Chiar și călugării catolici au iubit ciocolata și o consumau adesea. Spaniolii au păstrat ciocolata secretă pentru foarte mult timp. A durat aproape un secol înainte ca deliciul să ajungă în Franța vecină și apoi în restul Europei.

Istoria ciocolatei, de la începuturi. Cine a inventat-o, dar perfecționat-o

Vezi și: O barcă făcută din ciocolată, testată pe apă. Cum arată ambarcațiunea inedită. Video

Cum a ajuns în Franța, revoluția tehnologică a schimbat totul

În 1615, regele francez Louis al XIII-lea s-a căsătorit cu Anne de Austria, fiica regelui spaniol Philip al III-lea. Pentru a sărbători uniunea, ea a adus mostre de ciocolată la curțile regale ale Franței.

Urmând exemplul Franței, ciocolata a apărut curând și în Marea Britanie, în casele de ciocolată speciale. Pe măsură ce tendința s-a răspândit în Europa, multe națiuni și-au înființat propriile plantații de cacao în țările de-a lungul ecuatorului.

Revoluția Ciocolatei Ciocolata a rămas extrem de populară printre aristocrația europeană. Regii și clasele superioare consumau ciocolată pentru a fi sănătoși, dar și din alte motive care aveau legătură cu performanța sexuală.

 

Ciocolata era încă produsă manual, un proces lent și laborios. Dar cu Revoluția Industrială la orizont, lucrurile urmau să se schimbe.

În 1828, inventarea presei de ciocolată a revoluționat producția de ciocolată. Acest dispozitiv inovator putea extrage untul de cacao din semințele prăjite de cacao, lăsând în urmă o pudră fină de cacao.

Pudra era apoi amestecată cu lichide și turnată într-un tipar, unde se solidifica într-o bară de ciocolată comestibilă. Și astfel, au fost deschise porțile erei moderne a ciocolatei.

Sărim câteva secole în viitor și apare Magnum Classic. În 1989, Magnum a lansat pentru prima dată înghețata clasică cu ciocolată pe care o știi și o iubești astăzi.

Originile Magnum se află în Belgia, unde producătorul de ciocolată belgiană premium a dezvoltat un strat unic de ciocolată cu crăpătura caracteristică, pentru a merge delicios de bine cu o înghețată cremoasă de vanilie.

Vezi și: Cât de multă ciocolată ai voie să consumi, de fapt. Mihaela Bilic dă un sfat vital

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele