18 iun. 2024 | 21:29

Învață să nu te mai repezi să răspunzi la telefon, dacă vrei să te protejezi de escroci

ACTUALITATE
Învață să nu te mai repezi să răspunzi la telefon, dacă vrei să te protejezi de escroci
Cum să te protejezi de escrocheriile telefonice: Nu răspunde la apeluri necunoscute. (Imagine generată cu ajutorul AI))

Primul pas pentru a evita apelurile înșelătoare este să nu răspunzi la numere necunoscute și, uneori, nici la cele cunoscute. Curiozitatea, plictiseala sau teama că ar putea fi o urgență te pot determina să răspunzi, dar este mai sigur să aștepți până când apelul trece în mesageria vocală și apoi să decizi dacă este legitim.

Anual, sute de mii de oameni din Statele Unite ignoră această regulă de aur sau sunt păcăliți să răspundă. Potrivit Comisiei Federale pentru Comerț (FTC), în 2023, oamenii au pierdut 851 de milioane de dolari din cauza escrocheriilor telefonice, scrie The Washington Post. După emailuri, escrocheriile telefonice sunt metoda de fraudă cel mai des raportată la FTC.

Apel înșelător de la un număr necunoscut

Recent, am încălcat această regulă din curiozitate profesională și, da, plictiseală. Ultimul apel a fost de la o companie cu un nume generic, care susținea că dorește să-mi trimită un document urgent. Iată câteva dintre tehnicile lor:

  • Numărul de telefon nu era marcat ca înșelătorie sau telemarketing de funcțiile încorporate ale telefonului meu sau de către operator. Avea un cod de zonă din SUA și nu apărea la o căutare pe Google.
  • Mi-au oferit un alt număr de telefon și un număr de referință pentru a-i suna înapoi, o tactică pentru a câștiga încrederea și a întârzia cererea de informații suspecte.
  • Aveau suficiente informații personale despre familia mea pentru a elimina îngrijorarea că sunt ținta unei fraude aleatorii. Datorită hackurilor constante și breșelor de securitate, majoritatea oamenilor au date personale disponibile pentru escroci.
  • Apelantul susținea că sună în legătură cu o plângere legală, încercând să provoace panică. Cu cât puneam mai multe întrebări, cu atât devenea mai agitat, chiar adăugând amenințări voalate.

Învață să nu răspunzi la telefon

Rezistă tentației de a răspunde, cu excepția cazului în care este vorba de o persoană sau afacere mică pe care o cunoști personal și care este salvată în contactele tale. Aceasta se aplică atât numerelor necunoscute, cât și celor locale sau ale companiilor mari.

„Sistemul este atât de împotriva ta ca consumator când răspunzi la aceste tipuri de apeluri,” spune Michael Jabbara, vicepreședinte senior al serviciilor globale de fraudă la Visa. „Nici măcar nu m-aș pune în acea poziție.”

Prima ta apărare este aplicația de contacte a telefonului. Deoarece ar trebui să răspunzi doar apelurilor de la persoane și afaceri cu care interacționezi regulat, asigură-te că le salvezi în contactele telefonului. Apoi, activează setarea care trimite toate celelalte apeluri direct în mesageria vocală.

Pe un iPhone, mergi la Setări → Telefon → Silențiere apeluri necunoscute. Pe un dispozitiv Android, mergi la aplicația Telefon → butonul de meniu → Setări. Majoritatea telefoanelor vor avea opțiuni pentru blocarea numerelor și protecția ID-ului apelantului/spamului aici.

De ce nu ar trebui să te încrezi în ID-ul apelantului

Chiar dacă ID-ul apelantului indică numele unei companii de încredere, cum ar fi Chase Bank, nu ar trebui să răspunzi. Escrocii au reușit să compromită ID-ul apelantului, făcându-l nesigur. Ei folosesc o tehnologie numită spoofing, care face ca apelurile să pară că vin de la companii reale, coduri de zonă locale și chiar persoane cunoscute. În unele cazuri, pot imita numerele persoanelor cunoscute sau chiar numărul propriu.

Ce să faci dacă răspunzi totuși la telefon

Dacă ai răspuns totuși la telefon, trebuie să fii foarte atent. Escrocii se bazează pe încrederea că sunt mai inteligenți decât victimele lor. Ascultă pentru semnale de avertizare: dacă îți cer bani, informații personale sau date de autentificare, este o înșelătorie.

Pune întrebări pentru a verifica legitimitatea lor. Dacă pretind că sunt de la o companie necunoscută, cere adresa și locația lor. Fii conștient că pot minți. Nu le oferi niciodată informații sensibile și spune-le că îi vei contacta separat.

Dacă ai cea mai mică îndoială sau îngrijorare cu privire la un apel, închide imediat. Nu te îngrijora de politețe sau de a pierde ceva important. Orice lucru legitim, cum ar fi un card de credit furat, o livrare de pachet sau o datorie restantă, poate fi confirmat prin contactarea directă a companiilor.

În concluzie

Pentru a te proteja de escroci, cea mai bună strategie este să nu răspunzi la apeluri necunoscute. Folosește mesageria vocală pentru a filtra apelurile și răspunde doar celor care sunt sigure. Verifică întotdeauna identitatea apelantului prin canale de încredere înainte de a oferi informații personale. Protejează-te și ajută-i pe cei din jurul tău să fie la fel de precauți.