18 apr. 2024 | 09:58

INTERVIU Piața imobiliară din România în 2024 – ce se întâmplă cu prețurile, ce caută cumpărătorii, cum se adaptează dezvoltatorii

ACTUALITATE
INTERVIU Piața imobiliară din România în 2024 - ce se întâmplă cu prețurile, ce caută cumpărătorii, cum se adaptează dezvoltatorii

La momentul de față, în România, ora exactă în materie de imobiliare se dă la Brașov, o piață în perpetuă expansiune, cu prețuri mai mai mari decât în București. Pentru a înțelege mai bine fenomenul, am vorbit cu Mihaela Biriș, marketing manager Cosmopolit, un dezvoltator imobiliar premium de la poalele Tâmpei.

Piața imobiliară din România în 2024 se confruntă cu perspective promițătoare, având în vedere tendințele de creștere moderată și interesul sporit pentru anumite sectoare. Un punct forte al pieței este reprezentat de sectorul imobiliar industrial și logistic, care rămâne activ și vede o creștere semnificativă a chiriilor, comparativ cu perioadele pre-pandemice. În același timp, în sectorul rezidențial, piața se așteaptă să vadă o creștere a cererii și accesibilității în 2024. Cu politici monetare în perpetuă schimbare, dar și o creștere robustă a salariilor, interesul cumpărătorilor ar trebui să fie susținut, realitate confirmată și de saltul tranzacțiilor din primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Dezvoltarea infrastructurii este, de asemenea, un factor cheie care influențează piața imobiliară. Cu aproximativ 80 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres construite în 2023 și planuri ambițioase de extindere pentru anii următori, se anticipează că aceste îmbunătățiri vor sprijini o distribuție mai echilibrată a creșterii economice și a resurselor pe teritoriul țării. Vizavi de avantajele unei infrastructuri îmbunătățite, este suficient să ne uităm, din nou, la realitatea din Brașov, unde noul aeroport, primul deschis în România în ultimii 50 de ani, a alimentat un nou val de scumpiri la apartamente.

Piața Imobiliară din Brașov

Piața Imobiliară din Brașov – foto: Cosmopolit

Radiografia pieței imobiliare din România

Playtech.ro: Brașovul a depășit București la prețul pe metru pătrat construit de mai bine de un an. Cum a reușit să devină un pol imobiliar de referință în România, chiar și în perioade dificile?

Mihaela Biriș – marketing manager Cosmopolit: În ultimii ani, Brașovul a înregistrat o importantă dezvoltare economică și turistică, urcând în topul preferințelor ca oraș de rezidență și pentru investițiile imobiliare – una din cele mai profitabile afaceri din România. Deschiderea aeroportului în 2023 a accelerat considerabil această creștere, iar piața imobiliară din Brașov a continuat să fie din ce în ce mai atractivă pentru investitori și cumpărători tocmai datorită potențialului de dezvoltare și a ambientului natural atât de apreciat.

Astfel, dezvoltările rezidențiale s-au înmulțit, în încercarea de a răspunde noilor tendințe ale orașului. În plus, cererea pe segmentul chiriilor a crescut cu 20% anul trecut, în timp ce oferta s-a restrâns, ceea ce a făcut ca Brașov să fie al doilea cel mai scump oraș din țară. Prețul mediu solicitat la vânzare a ajuns la aproximativ 1.870 euro/mp util, conform indicelui imobiliar de pe imobiliare.ro

Playtech.ro: Cum explicați faptul că Brașov se numără printre puținele orașe din România în care apartamentele noi sunt mai scumpe decât apartamentele vechi. În București, de exemplu, reversul este valabil. Să fie oare o reflexie a încrederii în calitatea construcțiilor de la Poalele Tâmpei?

Mihaela Biriș: Creșterea prețului de achiziție pe segmentul de apartamente vechi este o realitate în toată țara, la fel cum este și pe cel de apartamente noi. În Brașov, plusul de valoare este dat de poziționarea orașului cu toate avantajele pe care le are și de zonele bune de construcție, încă disponibile.

Sigur, este important să luăm în calcul și Directiva Europeană care obligă constructorii să îndeplinească cerințe mai ridicate în privința eficienței energetice, ceea ce presupune utilizarea materialelor și echipamentelor de ultimă generație. Iar Cosmopolit pune, ca de obicei și cu prioritate, accentul pe calitate.

Un alt factor de influență legat de costul apartamentelor noi este creșterea cotei de TVA de la 5% la 9%.

interior bloc modern în Brașov - foto: Cosmopolit

Interior bloc modern în Brașov – foto: Cosmopolit

Playtech.ro: Cum s-au schimbat obiceiurile de achiziție ale românilor în ultimii ani în materie de locuințe? Ce își doresc clienții în 2024, detaliile care fac diferența?

Mihaela Biriș: În real estate, cele mai importante trei aspecte de luat în calcul rămân mereu „Locația. Locația. Locația.” În 2024, asta se traduce prin felul în care vecinătățile răspund nevoilor viitorilor proprietari. A devenit esențial ca locuința să ofere un echilibru cât mai bun între confortul și liniștea căutate de locuitorii zonei urbane și, totodată, accesul facil și rapid la magazine, școli, grădinițe sau spitale.

O altă cerință care a urcat în topul dorințelor în ultimii ani este calitatea materialelor folosite în construcție. Clienții pun din ce în ce mai mult preț pe fiabilitatea în timp și confortul pe care o locuință premium le au pe termen lung.

Playtech.ro: Se mai poate vorbi în 2024 de investiții imobiliare, în sensul de achiziții cu perspectivă de scumpire, creștere a valorii, în 2-3-5 ani sau majoritatea achizițiilor sunt făcute de oameni care doresc să locuiască acolo?

Mihaela Biriș: În România, peste 95% dintre locuințe sunt în proprietatea celor care le utilizează (conform statisticilor Eurostat), iar din acest motiv piața vânzărilor o depășește cu mult pe cea a închirierilor.

Investitorii se informează din surse diverse și responsabile, mai ales pentru că există această creștere a prețurilor și tendințele de investiție nu sunt în scădere. Se știe că dobânzile se află încă la un nivel ridicat și nu sunt semne de reduceri importante în următoarea perioadă, iar volumul creditelor ipotecare probabil se va diminua în prima parte a anului 2024 față de anul anterior. Însă prețurile locuințelor nu vor scădea, pentru că oferta este din ce în ce mai redusă, iar cererea se va păstra încă la un nivel superior ofertei, oamenii având nevoie de o locuință, mai ales în orașele mari. De asemenea, costurile ridicate ale materialelor de construcții nu permit dezvoltatorilor să acorde reduceri prea mari la vânzare.

zenit-alb-negru-9-apr

Playtech.ro: Cum sunt influențate deciziile dezvoltatorilor imobiliari de măsurile guvernamentale, creșterea TVA, majorarea salariului minim în construcții și nu numai?

Mihaela Biriș: Ca orice schimbări în piață, și acestea aduc provocări în deciziile dezvoltatorilor imobiliari, pentru că una dintre consecințele imediate ale acestor modificări fiscale este impactul asupra prețurilor locuințelor. Întrucât cota TVA crește cu 4%, este de așteptat ca această majorare să fie reflectată în prețurile de vânzare.

Astfel, această schimbare fiscală ar conduce la o creștere a costului total al locuințelor, impunând o adaptare a strategiilor și planurilor de achiziție pentru cei interesați de piața imobiliară.

Playtech.ro: Ce proiecte aveți în derulare la momentul de față și cum credeți că se diferențiază față de concurență? Cărui tip de public vă adresați?

Mihaela Biriș: Proiectele pe care ne concentrăm în contextul actual sunt unele de dimensiuni mari față de tot ce am construit până acum. Răspundem cererii pieței brașovene prin proiecte mixed-use și aducem în plus, ca diferențiator esențial, componenta de regenerare urbană.

Suntem, în continuare, martori ai unei maturizări a pieței și a consumatorului de real estate, lucru care se traduce în schimbarea obiectivelor clienților. Ei nu mai caută o simplă locuință, ci un stil de viață. De aceea, luăm în calcul, în toate proiectele Cosmopolit, să creăm un ambient complet și sinergic, de la zona aleasă, împrejurimile și spațiile publice, la materialele premium folosite în construcții și potențialul integrării cu natura împrejmuitoare.

Playtech.ro: În contextul problemelor din ce în ce mai mari cu timpul petrecut în trafic în marile orașe, precum Brașov, cum vă influențează acest aspect alegerea zonelor pentru viitoare proiecte? Nu cumva au început mai mulți români să-și aleagă locuința cu acces facil, poate chiar pe jos, la magazine, surse de divertisment, unități școlare și numai?

Mihaela Biriș: Previzionăm cât mai atent posibil schimbările care influențează orașul – cum a fost cazul deschiderii aeroportului Brașov și al impactului asupra vieții cotidiene – astfel încât să venim mereu în întâmpinarea nevoilor din piață.

Am ales întotdeauna zone cu potențial foarte mare, prezent și viitor, zone centrale, de interes în dezvoltarea orașului. Am luat în calcul accesul facil atât către zonele comerciale și de viață socială, cât și către școli, grădinițe și instituții publice, fără să neglijăm nevoia de liniște și spații verzi. Ne adaptăm schimbărilor ca să oferim clienților confortul necesar, exact așa cum ni-l dorim și pentru noi.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele