21 mart. 2024 | 16:35

Inteligența artificială creează locuri de muncă

ACTUALITATE
Inteligența artificială creează locuri de muncă

Cinci noi locuri de muncă sunt create în Europa datorită inteligenței artificiale (IA).

Ești în căutarea unei cariere în cea mai rapidă tehnologie în creștere a lumii? Acestea sunt cinci noi domenii potențiale de lucru care apar în Europa în contextul Legii UE privind inteligența artificială.

Există multe discuții despre ce locuri de muncă vor fi pierdute sau schimbate odată cu creșterea inteligenței artificiale (IA), însă s-a vorbit puțin despre ce noi profesii ar putea apărea în Europa datorită acesteia. Europa își face simțită prezența pe harta IA, cu Parlamentul European tocmai aprobând Legea UE privind inteligența artificială, primul set de reguli pentru companiile care lucrează la tehnologiile AI.

Având în vedere că peisajul tehnologic de pe continent se schimbă atât de rapid, iată cinci locuri de muncă în domeniul IA care, conform agențiilor de recrutare sau studiilor independente. Ar putea sau deja au început să fie disponibile în Europa.

Inginer de Inteligență Artificială

Inginerul de Inteligență Artificială dezvoltă, programează și antrenează algoritmi AI astfel încât „să poată funcționa ca un creier uman”, conform unei definiții de la Microsoft. Pe site-ul său, Microsoft scrie că profesioniștii interesați de acest rol trebuie să aibă expertiză în dezvoltarea software-ului, programare, știința datelor și ingineria datelor.

Prompt Engineer

Prompt Engineers, cunoscuți și sub numele de „traducători AI” de către firma de recrutare Protiviti, sunt cei care se asigură că oamenii comunică bine cu AI. Ei vor rafina comenzile date modelelor de limbaj mari (LLM-uri) cum ar fi ChatGPT pentru a se asigura că AI-ul oferă cele mai precise răspunsuri posibile.

Acești ingineri prompt ar putea, de asemenea, să scrie descrieri mai detaliate pentru ChatGPT astfel încât să poată dezvolta ceva mai adaptat la nevoile afacerii, conform unei previziuni de la firma britanică Robert Half.

Analist de Securitate Cibernetică cu AI

La fel ca și Inginerul de Inteligență Artificială, Analistul de Securitate Cibernetică / Analistul de Operațiuni de Securitate este una dintre cele mai rapide profesii în creștere în Europa, conform previziunilor LinkedIn pentru 2024. Acest lucru este valabil în special în Germania, Italia, Suedia și Olanda.

Analizorii de securitate cibernetică stabilesc standarde de securitate, identifică și evaluează factorii de risc și descoperă vulnerabilități în companii sau organizații pentru a le proteja de atacurile cibernetice externe.

Specialist sau consultant în tehnologie AI

Comisia Europeană angajează deja consultanți – sau, cum îi numesc ei, specialiști în tehnologie AI – în Luxemburg și Belgia. Această mișcare vine la scurt timp după adoptarea Actului privind AI al UE, primul cadru legal din lume care abordează riscurile și oportunitățile pentru noua tehnologie.

Ofițer de etică AI

Potrivit Robert Half, Ofițerii de Etică AI se vor asigura că utilizarea AI în procesul de recrutare sau alte impacturi pentru angajați vor fi echitabile și echilibrate.

Una dintre utilizări ar putea fi evaluarea posibilelor prejudecăți care pot apărea în utilizarea AI în procesul de recrutare, știind că datele istorice tind să ofere avantaje bărbaților albi între 30 și 40 de ani, a explicat o prognoză pe site-ul Robert Half.