05 sept. 2024 | 17:30

Inginerii au creat un „robociupercă” care se mișcă singură: Ciupercile și tehnologia, un pas spre viitor

ACTUALITATE
Inginerii au creat un „robociupercă” care se mișcă singură: Ciupercile și tehnologia, un pas spre viitor

Un grup de cercetători din SUA și Italia a făcut un pas îndrăzneț în știința modernă, transformând o ciupercă comestibilă într-un controlor pentru un robot. Experimentul a implicat cultura unei specii de ciuperci comestibile, Pleurotus eryngii (cunoscută și sub numele de ciuperca king oyster), care a preluat controlul asupra unor vehicule experimentale, reușind să le ghideze mișcările pe o suprafață plană.

Descoperirea deschide noi perspective asupra modului în care putem folosi organismele vii pentru a interacționa cu dispozitivele mecanice și a le controla, creând o simbioză între biologie și robotică.

Biohibridul dintre ciuperci și roboți

Studiul interdisciplinar, realizat de cercetători de la Universitatea Cornell și Universitatea din Florența, a arătat că activitatea electrofiziologică a ciupercii poate fi utilizată pentru a interpreta semnalele din mediu și pentru a transforma aceste semnale în directive motorii pentru roboți. Mai exact, echipa a crescut miceliul ciupercii în structurile electronice ale unui robot, permițând dispozitivului să răspundă la stimuli din mediul înconjurător.

Rob Shepherd, un om de știință în domeniul materialelor la Cornell, explică: „Prin creșterea miceliului în componentele electronice ale robotului, am reușit să creăm o mașină biohibridă capabilă să perceapă și să răspundă mediului.” Această abordare nu este complet nouă în domeniul ciberneticii, însă utilizarea ciupercilor pentru acest tip de control reprezintă un teritoriu încă neexplorat. Spre deosebire de alte organisme, ciupercile sunt extrem de robuste, supraviețuind în condiții în care multe alte forme de viață nu ar rezista. Această calitate le face potrivite pentru a deveni o parte esențială în dezvoltarea tehnologiilor biohibride viitoare.

Ciupercile, o resursă necunoscută în tehnologia cibernetică

Pe lângă capacitatea lor de a crește în medii diverse și de a reacționa la stimuli din sol, ciupercile și mucegaiurile pot transmite semnale electrofiziologice similare cu cele ale neuronilor din corpul uman. Astfel, cercetătorii au reușit să „asculte” și să interpreteze aceste semnale. În cadrul experimentului, ei au aplicat algoritmi pentru a decoda activitatea miceliului ciupercii și au folosit aceste date pentru a controla un robot moale cu cinci membre și un vehicul cu patru roți.

Anand Mishra, bioroboticist la Cornell, subliniază importanța acestei descoperiri: „Acest proiect nu este doar despre controlul unui robot, ci despre crearea unei legături reale cu un sistem viu. Când auzi semnalul, înțelegi ce se întâmplă. Poate acel semnal provine dintr-un stres pe care ciuperca îl resimte, iar robotul ne ajută să vizualizăm această reacție.”

Deși „robociuperca” creată poate părea neîndemânatică, adevărata valoare a acestui sistem ar putea fi realizată în aplicații mecanice mai simple. Ciupercile ar putea fi folosite în viitor pentru a monitoriza și ajusta condițiile de mediu, de exemplu, prin aplicarea precisă a nutrienților sau pesticidelor în soluri sau chiar prin detectarea poluanților și reacționarea la modificările din corpurile noastre.

Descoperirea arată că ciupercile au capacități mult mai complexe decât se credea anterior și că interacțiunea dintre organisme vii și tehnologie ar putea deschide noi drumuri în dezvoltarea unor tehnologii ecologice. Studiul este doar începutul unei aventuri care ne-ar putea ajuta să descoperim în profunzime „înțelepciunea” ciupercilor și potențialul lor de a ne schimba modul în care înțelegem lumea din jur.