Infografice spectaculoase dezvăluie toate planetele uimitoare despre care probabil nu ai auzit niciodată FOTO
Martin Vargic, un entuziast al spațiului, autor și artist grafic din Slovacia, a creat două postere infografice noi care prezintă aproape 1600 de exoplanete de diferite tipuri și dimensiuni. Unul se numește „Lumi Înghețate și Stâncoase”, iar celălalt „Grădina Zoologică a Exoplanetelor”.
Vargic a fost interesat de astronomie și spațiu de cât își poate aminti. La vârsta de zece ani, folosea telescopul familiei pentru a observa craterele lunare, lunile lui Jupiter și fazele Venusului, în ciuda poluării luminoase din zonă.
„În rarele ocazii în care aveam cerul senin și vedeam Calea Lactee, eram uimit de numărul imens de stele”, a declarat Vargic pentru Universe Today.
În 2015, a înghițit cărți despre astronomie, cosmologie, explorare spațială și fizică și a creat primele versiuni ale ceea ce au devenit ulterior aceste infografice ambițioase. În 2019, după trei ani de muncă, Vargic a publicat o carte vizuală despre univers, astronomie și explorare spațială numită „Curious Cosmic Compendium”.
„În Compendium, 10 pagini erau dedicate exclusiv exoplanetelor, cu temperaturile lor crescând pagină cu pagină până la tranziția spre pitice brune și stele pitice roșii”, a explicat Vargic pentru Universe Today.
Detalii despre infograficele exoplanetare
Toată această muncă a dus la crearea celor două postere infografice noi despre exoplanete.
„Cu ajutorul modelelor științifice și a informațiilor actualizate, acest poster încearcă să vizualizeze artistic peste 1100 de exoplanete cunoscute până acum, de toate tipurile pe care le-am descoperit până acum, aranjate în funcție de cantitatea de căldură pe care o primesc de la stelele lor, comparând dimensiunile relative și oferind o perspectivă asupra modului în care ar putea arăta”, explică Vargic pe site-ul său.
Posterul prezintă exoplanete în toate formele lor ciudate și minunate. Arată PSR-B1620-26b, cea mai veche exoplanetă cunoscută.
De asemenea, prezintă WASP-12b, o gigantă gazoasă arzătoare atât de aproape de steaua sa încât a fost deformată într-o formă de ou.
„Finalizarea ambelor infografice a durat aproximativ 6-7 luni. Am lucrat la ambele simultan, creând texturi planetare și randând planetele una câte una”, a spus Vargic pentru Universe Today.
„Datele pentru ambele infografice despre exoplanete au fost adunate din trei baze de date publice despre exoplanete: The Extrasolar Planet Encyclopaedia, NASA Exoplanet Archive și ExoKyoto”, a explicat Vargic.
Culorile exoplanetelor gigante gazoase sunt bazate pe Scara Sudarsky, care ia în considerare diversele substanțe chimice și temperaturile atmosferelor planetare. Vargic a folosit, de asemenea, ilustrații existente ale exoplanetelor ca sursă.
Pentru a vedea lucrările lui Martin, inclusiv versiuni cu rezoluție înaltă ale infograficelor sale, vizitați halcyonmaps.com.