23 mai 2024 | 18:01

Incidentul banal care l-a costat viața pe Take Ionescu. Fostul premier român, ”ucis” de o porție de stridii

ACTUALITATE
Incidentul banal care l-a costat viața pe Take Ionescu. Fostul premier român, ”ucis” de o porție de stridii

Take Ionescu, pe numele său adevărat Dumitru Ioan, a fost unul dintre cei mai importanți politicieni și oameni de stat români din perioada interbelică. Avocat, diplomat, politician și prim-ministru al românilor, el a jucat un rol crucial în politica țării noastre, contribuind semnificativ la consolidarea statului român modern. Viața și cariera sa reflectă dedicarea pentru țară și lupta pentru unitatea națională.

Își schimbă numele când intră în politică

Ilustrul politician Dumitru Ghiță Ioan vede lumina zilei, pentru prima dată, pe 25 octombrie 1858 în Ploiești, într-o familie înstărită. Urmează studiile liceale la Colegiul Sfântul Sava din București, unde se remarcă ca un elev strălucit.

După absolvire, pleacă în Frața pentru a studia Dreptul, unde-și obține doctoratul la Universitatea din Paris, influențat fiind de ideile liberale și democratice ale vremii.

Întors în România, Take Ionescu intră în politică și devine membru al Partidului Conservator. Este ales deputat pentru prima dată în 1884, la doar 26 de ani, și devine cunoscut rapid pentru abilitățile sale oratorice și viziunea sa politică.

Cariera politică și fondarea Partidului Conservator Democrat

În anii ce urmează, politicianul care-și schimbă numele în Take Ionescu, ocupă diverse funcții guvernamentale, inclusiv cea de ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice și de ministru de Justiție.

Nemulțumit de politicile conservatoare rigide, în 1908, Take Ionescu fondează Partidul Conservator-Democrat, promovând reforme și modernizarea statului român.

Partidul său ocupă un rol important în viața politică românească, Take Ionescu continuând să militeze pentru unitatea națională și pentru drepturile civile și politice ale românilor.

Vezi și: Portretul unui cioban cărturar. Badea Cârțan, românul care a mers 46 de zile pe jos din Oltenia până la Roma

Take Ionescu, unul dintre cei mai apreciati politicieni din istoria Romaniei. Foto arhiva

Take Ionescu, unul dintre cei mai apreciati politicieni din istoria Romaniei. Foto arhiva

Premierul României se implică în politica externă

Diplomatul este un fervent susținător al cauzei naționale și al unirii tuturor românilor într-un singur stat. A fost ministru de Externe în mai multe rânduri și a jucat un rol esențial în politica externă a României.

În timpul Primului Război Mondial, Take Ionescu este un susținător activ al intrării României în război de partea Antantei, contribuind la realizarea Marii Uniri de la 1918.

În 1921, politicianul devine prim-ministru al României, însă guvernul său primește un vot de blam. Deși mandatul său este unul scurt, el reușește să promoveze diverse reforme importante și să consolideze relațiile externe ale țării noastre.

Guvernul său a fost marcat de eforturi de modernizare și de stabilizare a țării într-o perioadă de tranziție politică și economică.

Moare după ce mănâncă o porție de stridii în Italia

Destinul crud nu-l ocolește pe Take Ionescu. Fostul premier român suferă un incident teribil în timpul vacanței sale în Italia.

Organismul său dezvoltă o infecție ce se dovedește a fi fatală, după ce mănâncă o porție de stridii la un local din Roma. Se stinge din viață pe data de pe 21 iunie 1922, la doar 63 de ani, în urma unei intoxicații alimentare.

Fostul premier este adus în ţară cu onoruri. Trenul mortuar pleacă de la Roma pe 24 iunie, fiind întâmpinar, la Bucureşti, de mii de români care îi aduc un ultim omagiu marelui orator.

Trupul neînsuflețit al lui Take Ionescu este aşezat în rotonda Ateneului Român, fiind, ulterior, înmormântat la mănăstirea Sinaia, potrivit ultimei sale dorințe scrise în testament.

Vezi și: Marina Știrbey, prințesa aviației românești. Eroina care a salvat mii de vieți în cel de-Al Doilea Război Mondial

Bessie, sotia lui Take Ionescu, a infiintat ”Societatea pentru prevenirea cruzimii faţă de animale”. Foto arhiva

Bessie, sotia lui Take Ionescu, a infiintat ”Societatea pentru prevenirea cruzimii faţă de animale”. Foto arhiva

Moștenirea unuia dintre cei mai străluciți politicieni din istoria României

Moartea sa reprezintă o pierdere majoră pentru politica românească, lăsând în urmă un gol imens. Moștenirea lui Take Ionescu este una vastă și profundă. Rămâne în istorie drept un politician vizionar, un orator strălucit și un diplomat abil, care a pus interesele naționale mai presus de orice.

Eforturile sale pentru unificarea și modernizarea României au avut un impact durabil asupra țării, iar numele său rămâne asociat cu luptele și realizările politice ale începutului de secol XX.

Take Ionescu este amintit, și astăzi, ca un simbol al patriotismului și al devotamentului față de patrie. Prin viața și activitatea sa, a demonstrat că politica poate fi un instrument al schimbării pozitive și al progresului, inspirând generațiile viitoare de lideri români.