09 iun. 2024 | 12:16

Incidente la alegerile locale 2024: caz neobișnuit în Dolj, un șarpe găsit într-o secție de vot

ACTUALITATE
Incidente la alegerile locale 2024: caz neobișnuit în Dolj, un șarpe găsit într-o secție de vot

Românii sunt așteptați astăzi, 9 iunie, la urne pentru a vota la alegerile locale și europarlamentare 2024. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00, iar românii vor putea vota până la ora 22.00. Aproape 19 milioane de români sunt așteptați la urne pentru a alege primarii, consilierii locali, președinții de consilii județene și consilierii județeni.

Update 18.45: În Dolj, au fost raportate cazuri de tentativă de fraudă electorală și un incident neobișnuit: un șarpe într-o secție de vot.

„În urma unui apel primit prin Sistemul Național Unic Apeluri de Urgență 112, efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Frații Buzești” Craiova au fost solicitate astăzi să intervină la Grădinița din satul Corlate, județul Dolj, în proximitatea secției de votare numărul 384, după ce un șarpe a fost observat în clădire.

Ajunși la adresa indicată, jandarmii au reușit să captureze șarpele, pe care ulterior l-au eliberat în mediul natural, nefiind pusă în pericol nicio persoană.
Reamintim cetățenilor importanța de a anunța autoritățile competente în cazul unor situații similare și de a nu se apropia pentru a fotografia sau îndepărta pe cont propriu reptilele”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Dolj.

Update 15.12 În localitatea Ștefăneștii de Jos, mascații au intervenit în forță într-un caz de mită electorală. Poliția a descoperit plicuri cu bani pregătite pentru alegători, sumele oferite fiind echivalente cu salariul minim pe economie. Un bărbat care conducea o mașină înmatriculată în Germania a fost prins în flagrant având asupra sa 21.400 de lei. Polițiștii din Voluntari au fost alertați printr-un apel la 112 și au reușit să identifice rapid autoturismul, legitimizând șoferul, un bărbat de 33 de ani.

În mașina acestuia, polițiștii au găsit sume mari de bani și liste cu nume și prenume. Bărbatul reținut este membru al partidului SOS și angajat la primăria Ștefănești în calitate de inspector specializat în motorizarea unităților de învățământ. Acesta a fost încătușat, iar poliția încearcă acum să obțină mai multe informații de la el. În sprijinul poliției sunt și luptătorii pentru acțiuni speciale, pregătiți să intervină dacă situația o impune.

O situație neobișnuită a avut loc și la Baia Mare, unde primarul interimar Doru Dăncuș, reprezentant al PSD, a instalat un număr insuficient de cabine de vot în secțiile electorale, contrar prevederilor legale. Acest lucru a dus la formarea unor cozi considerabile la secțiile de votare. Reprezentanții USR au semnalat problema, iar Biroul Electoral Județean a dispus administrației locale din Baia Mare să suplimenteze numărul de cabine de vot.

Update 12.40 Bătaie la un secție de votare din Dolj. Un polițist a fost mușcat de o femeie după ce a încercat să mențină ordinea, pentru că oamenii se îmbulzeau

Update 12.32 Un bărbat în vârstă de 45 de ani din satul Igoiu, comuna Alunu, din Vâlcea,  a murit chiar în secția de votare. Acestuia i s-a făcut rău imediat după ce s-a legitimat. El s-a prăbușit la pământ, însă în ciuda eforturilor făcute de medici, acesta nu a mai putut fi salvat. În aceste momente este oprită activitatea în secția de votare, pottrivit România TV.

Update 12.30 Ministerul Afacerilor Interne a comunicat duminică, prin vocea purtătorului său de cuvânt, comisarul șef Monica Dajbog, că de la începutul procesului de votare au fost înregistrate 73 de sesizări referitoare la posibile încălcări ale legii. Acest număr este cu 37,6% mai mic față de incidentele raportate în aceeași perioadă la alegerile locale și parlamentare anterioare. Din cele 73 de sesizări, 19 nu s-au dovedit a fi fondate, în timp ce alte 17 sunt încă în curs de verificare.

Până în prezent, au fost întocmite dosare penale în legătură cu 11 posibile infracțiuni. De asemenea, au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, constând în 9 avertismente și 8 amenzi, cu o valoare totală de 7.800 de lei.

Update 12.25 În Ploiești, sume de bani au fost distribuite pe stradă, iar în Caraș-Severin un cetățean austriac a participat la procesul electoral.

Update 12.15 USR a anunțat că a solicitat suspendarea procesului de vot într-o secție de votare din București, după ce au fost descoperite buletine de vot gata ștampilate.

Într-o declarație, USR a explicat că în dimineața aceasta, la Secția 190 din Sectorul 2, au fost găsite patru buletine gata ștampilate cu siglele PSD-PNL. Primul buletin a fost descoperit de un alegător, iar alte trei au fost găsite pe mesele reprezentanților PSD-PNL. După intervenția poliției și efectuarea verificărilor, procesul de vot a fost reluat. Cu toate acestea, după plecarea polițiștilor, a fost descoperit încă un buletin gata ștampilat, al cincilea în total.

Având în vedere că au apărut în continuare buletine de vot pregătite, USR a solicitat suspendarea procesului de vot în această secție până când situația va fi clarificată și normalizată.

Update 12.05 Zeci de incidente au fost raportate în ziua alegerilor de pe 9 iunie. Mai mulți alegători au semnalat faptul că au primit buletine de vot dublate la Liceul Dante Alighieri din Capitală, potrivit România TV.

Update 12.00 La primele ore ale dimineții, în mai multe secții de votare din municipiul și județul Galați, alegătorii au primit buletine de vot duble pentru alegerile locale.

Petrică Banciog, candidat la Consiliul Județean Galați, a relatat pentru Europa Liberă că „toate buletinele erau dublate, adică un buletin cu ștampila de control a secției de votare pe ultima pagină și, în interior, încă un buletin de vot. Le-am semnalat acest lucru celor din secția de votare, dar mi s-a spus să stau liniștit, nici ei nu știau de problemă. Au început să verifice buletinele și au constatat că toate erau dublate. Intenția mea a fost să fac o sesizare, dar am decis să las asta pe seama altor colegi. Dacă făceam sesizarea, trebuia să rămân acolo, iar în ziua de vot aveam multe de rezolvat”.

Aceeași problemă a fost întâmpinată și de soția lui.

Reprezentanții Biroului Electoral al Județului Galați au confirmat existența unor astfel de incidente.

Andi Mihalache, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral al Județului Galați, a declarat pentru Europa Liberă: „Au fost mai multe cazuri semnalate, ni s-au indicat patru sau cinci secții de votare. Am contactat președinții secțiilor respective și, în două dintre cazurile semnalate, aceștia au confirmat posibilitatea ca problema să fi apărut. Le-am recomandat să cheme poliția și să discute cu membrii secțiilor de votare care au înmânat astfel de buletine”.

Primele incidente la secțiile de votare din țară

Preşedintele Secţiei de votare nr. 387 din localitatea vasluiană Satu Nou, comuna Muntenii de Sus, a fost înlocuit din această calitate după ce s-a prezentat la secţie în stare avansată de ebrietate.
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o alcoolemie de 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, Oana Şopu, a confirmat pentru Agerpres incidentul. Aceasta a declarat că sunt efectuate cercetări pentru a se stabili dacă bărbatul a ajuns la secţia de votare la volanul unui vehicul, caz în care ar urma să fie întocmit dosar de cercetare penală pentru conducere sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

De asemenea, în Constanța, un alegător a primit trei buletine de vot identice, în timp ce alt cetățean a fost împiedicat să voteze. În același timp, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a fost sancționat cu două amenzi, una de 2.500 de lei și cealaltă de 2.600 de lei.

„La secția 304 avem o potențială infracțiune electorală… s-au înmânat unui alegător 3 buletine de vot din aceeași categorie, a votat și a fost lăsat să le introducă pe toate în urna de vot“, a transmis Biroul Electoral Județean Constanța, cu precizarea că se fac cercetări.

Este vorba despre secția 304 de la sala de sport din orașul Murfatlar.

Totodată, polițiștii din Constanța investighează un incident în care a fost implicat președintele unei secții de votare din Hârșova, care ar fi părăsit secția având asupra sa ștampila de control.

Conform Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, ancheta a fost declanșată în urma unor informații apărute în spațiul public despre dispariția ștampilei de control dintr-o secție de votare din Hârșova. Investigațiile continuă pentru a clarifica circumstanțele în care s-a produs acest incident.

„În urma verificărilor efectuate, poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Hârşova au constatat că preşedintele secţiei de votare ar fi părăsit secţia de votare având asupra sa ştampila de control, folosită la sigilarea secţiei”, a transmis IPJ.

AICI cifrele actualizate cu prezența la urne la alegerile locale 2024.

Urmărește AICI Prezența la vot la alegerile europarlamentare 2024

MAI: 665 de sesizări de incidente electorale în 24 de ore

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că duminică, 9 iunie, peste 42.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și alți angajați din diverse structuri au fost desfășurați la nivel național pentru a asigura securitatea secțiilor de votare. Potrivit unui comunicat emis de MAI, au fost aplicate mai mult de 90 de amenzi.

„Pe parcursul nopții, nu au fost înregistrate incidente care să vizeze securitatea sediilor secțiilor de votare, iar în această dimineață, efectivele Ministerului Afacerilor Interne care au asigurat măsurile de protecție le-au predat președinților birourilor electorale.

În ultimele 24 de ore, au fost primite 665 de sesizări de incidente electorale, 14% fiind în curs de verificare.
67% dintre sesizări a fost despre continuarea campaniei electorale, 11% au fost despre posibile fapte de corupere a alegătorilor, iar restul au privit alte tipuri de fapte.
Au fost aplicate 97 de amenzi, în valoare de peste 100 de mii de lei și 242 de avertismente. Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru săvârșirea a 107 posibile infracțiuni. La acest moment, procesul de vot a început în întreaga țară”, a anunțat MAI.

MAI a reamintit o serie de contravenții și infracțiuni electorale

La categoria contravenții:

  • Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în afara acestuia, până la o distanță de 500 metri, se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 și 3.000 de lei.
  • Distribuirea, inclusiv de către candidați, de băuturi alcoolice în secția de votare și în afara acesteia, pe o rază de 500 metri, dar și comercializarea și consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare se pedepsește cu amendă de la 2.200 la 3.000 de lei.
  • Continuarea campaniei electorale prin lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum și sfătuirea alegătorilor, la sediul secțiilor de votare sau în jurul acestora pe o rază de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianțe politice, alianțe electorale ori candidați independenți se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 lei.
  • Cu amendă de la 600 la 1.000 de lei se sancționează prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, cu excepția însoțitorului solicitat de alegător, din motive temeinice constatate de președintele biroului electoral al secției de votare.
  • Aceeași amendă se poate aplica și persoanelor care refuză accesul în localul de vot al membrilor și operatorilor de calculator ai biroului electoral al secției de votare, candidaților, persoanelor acreditate potrivit legii, jurnaliștilor și persoanelor care își exercită dreptul de vot.
  • De asemenea, alegătorii care își fotografiază sau filmează prin orice mijloace buletinul de vot, în timpul exercitării dreptului de vot, riscă o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei”, a informat MAI.

Infracțiuni electorale prevăzute în Codul Penal:

„Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Sunt exceptate bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.

Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă, dar dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi”, a mai transmis MAI.

Pe 9 iunie, la alegerile locale și europarlamentare din 2024, secțiile de votare sunt deschise de la ora 7:00 până la ora 22:00. Cu toate acestea, programul poate fi extins până la ora 23:59, dacă președintele secției de votare constată că mai sunt persoane în interiorul sau în proximitatea secției care nu au reușit să voteze. După această prelungire, sistemul electronic de înregistrare la vot se închide automat.