07 mart. 2024 | 09:21

Impozit pe venit și de 70% în România, cine sunt „sancționații”. La ce trebuie să fii atent, cum ajungi în situația asta

ACTUALITATE
Impozit pe venit și de 70% în România, cine sunt „sancționații”. La ce trebuie să fii atent, cum ajungi în situația asta

Reglementările fiscale sunt mereu un subiect de interes și dezbatere, iar ultimele modificări în ceea ce privește impozitarea veniturilor nedeclarate nu fac excepție.

Potrivit experților Deloitte, prevederile recente care introduc impozitarea cu 70% asupra veniturilor nedeclarate, provenite din surse neidentificate, lasă loc unor interpretări variate și ridică numeroase întrebări.

Una dintre cele mai discutate prevederi este aceea referitoare la sintagma „venituri a căror sursă nu a fost identificată”.

Experții fiscali subliniază că, deși această sintagmă era folosită și în reglementările anterioare, majorarea impozitului la 70% ridică o miză suplimentară în ceea ce privește identificarea exactă a veniturilor vizate de această cotă majorată.

Incertitudini cu privire la noua cotă de impozitare

Un aspect important în această discuție este dat de incertitudinile privind aplicarea în timp a noilor prevederi și presiunea asupra contribuabililor de a-și declara veniturile în mod corect pentru a se asigura că vor fi impozitate conform cotei generale de 10%.

O întrebare esențială este dacă o declarație voluntară a veniturilor înainte de intrarea în vigoare a noilor prevederi garantează aplicarea cotei de 10%, sau dacă autoritățile fiscale ar putea contesta ulterior sursa acestor venituri și să aplice cota majorată de 70%.

Dezbaterile se amplifică în contextul posibilității persoanelor fizice de a declara voluntar anumite venituri la categoria generală de „venituri din alte surse”.

În această categorie intră toate veniturile care nu sunt definite în alte secțiuni din Codul Fiscal. Însă, în cazul în care autoritățile fiscale nu pot identifica cu certitudine proveniența acestor venituri, chiar dacă ele au fost declarate în categoria veniturilor din alte surse, ar putea fi impuse cu cota majorată de 70%.

Se lasă loc de interpretare

Interpretările legale sunt variate. Un punct de vedere ar fi că identificarea sau „constatarea” sursei veniturilor este realizată în cadrul verificărilor fiscale și nu este determinată de simpla declarație a contribuabilului.

Astfel, chiar dacă veniturile au fost declarate, autoritățile fiscale ar putea recalifica sursa lor în cadrul unei verificări ulterioare și să aplice impozitul de 70%.

În contrast, o altă interpretare ar putea susține că declararea veniturilor este suficientă pentru identificarea sursei și aplicarea cotei generale de impozitare de 10%.

Așadar, lipsa unei indicații clare asupra provenienței veniturilor după declarație nu ar justifica impozitarea cu cota majorată de 70%.

Totuși, conform Codului Fiscal, impozitul de 70% se aplică numai asupra veniturilor nedeclarate, ajustarea bazei de impozitare fiind necesară în cazul identificării unor venituri suplimentare.

Prin urmare, o interpretare a legii ar putea susține că impozitul majorat se aplică doar în cazul veniturilor nedeclarate și nu în cazul celor deja declarate corect.

În concluzie, până la intrarea în vigoare a noilor prevederi, specialiștii recomandă persoanelor fizice să își analizeze cu atenție situația fiscală și să ia în considerare toate scenariile posibile pentru a evita neînțelegerile și problemele fiscale ulterioare.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele