05 ian. 2024 | 11:24

Impostorul care a operat oameni, deși nu era medic. Cum a reușit să păcălească, de ce a făcut-o, de fapt VIDEO

ACTUALITATE
Impostorul care a operat oameni, deși nu era medic. Cum a reușit să păcălească, de ce a făcut-o, de fapt VIDEO

Ferdinand Waldo Demara Jr., născut în 1921, a fost un impostor american, fiind subiectul unei cărți și a unui film inspirate vag din isprăvile sale: „The Great Impostor” în care rolul său a fost interpretat de Tony Curtis.

Omul cu multe identități și tot atâtea meserii

De-a lungul timpului, Demara s-a dat drept inginer, adjunct al șerifului, adjunct al directorului unei închisori, doctor în psihologie aplicată, infirmier de spital, avocat, expert în îngrijirea copiilor, călugăr benedictin, călugăr trappist, chirurg naval, editor, cercetător sau profesor.

Despre Demara nu sunt multe fapte dovedite, în ciuda articolelor, cărții și filmului realizate despre el în timpul vieții sale. Se spune că poseda o memorie fotografică uluitoare și era cunoscut pentru că avea un IQ extraordinar. Se pare că putea memora tehnicile necesare din manuale.

Demara Jr. a fugit de acasă la vârsta de 16 ani pentru a se alătura călugărilor trappiști din Rhode Island.

După doi ani, i s-a spus că nu este potrivit pentru viața monahală și a fost trimis la un internat al Fraților Charity din apropierea Montrealului, Canada. Apoi a fost transferat la un internat al Fraților Charity din West Newbury, Massachusetts, unde preda pentru clasa a patra.

După ce a fugit de la Frații Charity după ce s-a certat cu superiorul său, s-a alăturat Armatei Statelor Unite în 1941. În anul următor, Demara a început să-și construiască noi vieți, folosind numele lui Anthony Ignolia, un coleg din armată.

S-a alăturat Abației Noastre Doamna de Gethsemani, un mănăstire trappistă din Kentucky, folosind identitatea falsă. Cu toate acestea, aici a reîntâlnit un cunoscut din prima sa mănăstire trappistă și a plecat înainte ca adevărata sa identitate să fie dezvăluită.

S-a mutat apoi la Abația New Melleray din apropierea Dubuque, Iowa, înainte de a se întoarce acasă. Tatăl său l-a încurajat să se predea poliției militare pentru că a dezertat, dar el nu a făcut-o.

Mai apoi s-a alăturat Marinei Statelor Unite, unde s-a pregătit ca asistent medical. Nu a ajuns la poziția pe care și-o dorea, astfel și-a înscenat moartea și a împrumutat un alt nume, Robert Linton French, devenind psiholog orientat către religie.

Vezi și: „Îngerul copiilor”, medicul care s-a pus în slujba binelui. Povestea lui Alexandru Pesamosca, pediatrul care n-a avut nevoie de medalii, mașini și vile

Vezi și: Sindromul ciudat care te determină să-i vezi pe cei dragi ca impostori

Impostorul care operat oameni, deși nu era medic. Cum a reușit să păcălească, de ce a făcut, de fapt

Ferdinand Waldo Demara Jr

Impostorul impostorilor, medic fără diplomă

„Dr. French” s-a prezentat la Abația New Subiaco, o mănăstire benedictină din Arkansas, ca un posibil convertit la catolicism. Cu toate acestea, după câteva săptămâni „a fost chemat în biroul abatelui, unde a fost acuzat că și-a falsificat documentele”

El a negat acuzațiile, dar a părăsit mănăstirea. A călătorit la Chicago, unde s-a alăturat clericilor Sfântului Viator, apoi s-a mutat la Ordinul Sf. Camillus din Milwaukee.

După ce s-a certat din nou cu superiorii săi, de data aceasta din cauza lipsei de abilități în bucătărie, a plecat și s-a mutat în New Jersey, unde s-a alăturat noviciatului Paulist din Oak Ridge.

Sub numele de „Dr. French”, a aplicat pentru diverse joburi la colegii catolice și, în cele din urmă, a fost angajat să predea psihologia la Colegiul Gannon din Erie, Pennsylvania.

Devenind decan al Școlii de Filozofie, a predat psihologie generală, psihologie industrială și psihologie anormală și a publicat o carte numită „Cum să îți crești copilul”.

A părăsit și acest loc după ”un incident nefericit legat de cecuri falsificate”. A fost pentru scurt timp membru al abației benedictine Saint Bede din Peru, Illinois, înainte de a se alătura Fraților Hospitalieri ai Sf. Ioan de Dumnezeu.

După aceasta, Demara a lucrat ca infirmier într-un sanatoriu din Los Angeles și a fost instructor la Colegiul St. Martin din statul Washington. FBI-ul l-a prins și a fost condamnat la 18 luni la Baza Disciplinară Navală din San Pedro, California, pentru dezertare.

După liberare, și-a asumat o identitate falsă și a început să studieze dreptul noaptea la Northeastern University, apoi s-a alăturat Fraților de Instrucție Creștină din Maine, un ordin catolic.

Acolo a devenit cunoscut cu un tânăr chirurg canadian numit Joseph C. Cyr. Acest lucru l-a condus la cea mai faimoasă ispravă a sa, în care s-a deghizat în Cyr și a lucrat ca medic la bordul HMCS Cayuga, un distrugător al Marinei Regale Canadiene, în timpul Războiului din Coreea.

A reușit să efectueze cu succes intervenții chirurgicale majore și să prevină infecțiile cu cantități generoase de penicilină. Cele mai remarcabile practici chirurgicale ale sale au fost efectuate pe aproximativ șaisprezece răniți din Coreea care au fost încărcați pe Cayuga.

Toate privirile s-au îndreptat, negreșit, spre Demara, deoarece mai mulți bărbați necesitau operații urgente. După ce a ordonat personalului să îi transporte în sala de operații a navei și să îi pregătească pentru tratament, Demara a dispărut în camera sa cu un manual de chirurgie generală și a citit rapid pașii pentru procedurile care urmau, inclusiv o intervenție chirurgicală majoră la piept. Toți bărbații au supraviețuit.

Vezi și: Savantul român care a murit pentru știință. Tragica soartă a medicului Nicolae Ionescu-Sisești

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele