24 mai 2024 | 06:01

Implantul pe creier l-a ajutat pe un bărbat să poată vorbi din nou

ACTUALITATE
Implantul pe creier l-a ajutat pe un bărbat să poată vorbi din nou

Un implant cerebral a fost folosit pentru a ajuta un bărbat paralizat să poată vorbi, atât în limba sa maternă, spaniola, cât și în engleză.

Chiar dacă a învățat engleza mult mai târziu în viață, interfața creier-computer a reușit să identifice în ce limbă încerca să vorbească fără a fi programată în prealabil – și există posibilitatea ca acest lucru să funcționeze și mai bine la persoanele care sunt bilingve de o mare parte a vieții lor.

Cum și-a recăpătat vorbirea după ce i s-a inserat implantul pe creier

Participantul în vârstă de 36 de ani al acestui studiu de cercetare a devenit tetraplegic după un accident vascular cerebral care a afectat o parte a trunchiului cerebral.

Funcțiile cognitive nu au fost afectate, dar a păstrat doar un mic control al tractului vocal, suficient pentru a produce sunete de gemete și scâncete, dar nu și cuvinte.

Bărbatul comunicase folosind o interfață care îi permitea să formeze cuvinte folosind mișcări mici ale capului, dar implantarea unei interfețe creier-computer avea potențialul de a îmbunătăți semnificativ această situație.

Telepatia a devenit realitate

De altfel, compania lui Elon Musk, Neuralink, a implantat recent primul dispozitiv BCI care se spune că funcționează ca „telepatia”.

Ideea din spatele implantului este că acesta traduce activitatea neurală care ar semnala în mod normal mușchilor feței și tractului vocal că încercați să spuneți un anumit cuvânt.

Există unele indicii că atunci când înveți o a doua limbă, creierul îți mapează efectiv aceasta peste toate modelele de vorbire pe care le ai deja din limba maternă, autorii au presupus, prin urmare, că aceste caracteristici comune între engleză și spaniolă din creierul bărbatului ar permite implantului să reproducă fiecare limbă.

Implantarea hardware-ului, însă, este doar o parte din această ecuație. Software-ul a trebuit, de asemenea, să fie antrenat, așa cum se întâmplă, de altfel, cu orice care presupune inteligență artificială.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele