02 ian. 2024 | 23:59

Imagini înfricoșătoare cu cel mai mare „cimitir” subacvatic din lume. E „bântuit” de soldații căzuți în luptele din Al Doilea Război Mondial

ACTUALITATE
Imagini înfricoșătoare cu cel mai mare „cimitir” subacvatic din lume. E „bântuit” de soldații căzuți în luptele din Al Doilea Război Mondial

Sub suprafața senină a lagunei idilice din Insulele Chuuk se află un spectacol bântuitor, ascuns de apele azurii care îi atrag pe cei care caută soare. Numit „cel mai mare cimitir subacvatic din lume”, acest paradis pitoresc micronezian deține o istorie înfricoșătoare scufundată în urma Operațiunii Hailstone, un conflict militar brutal în ultimele etape ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Rămășițele acestui capitol întunecat din istorie sunt împrăștiate pe fundul oceanului, unde comori uitate, cranii umane și rămășițele în descompunere ale navelor sunt mărturie pentru bătăliile vicioase care s-au desfășurat sub valuri. Laguna Chuuk, cândva plină de viață, găzduiește acum o colecție ciudată de epave și avioane doborâte, păstrând ecourile unei perioade în care 4.500 de luptători japonezi au murit, împreună cu 40 de soldați americani.

cimitir subacvatic

Costum de scafandru gasit sub insula Chuuk

Operațiunea Hailstone, un asalt aerian de două zile efectuat de trupele americane în 1944, a dus la scufundarea a sute de avioane și zeci de nave. Epava de sub suprafața lagunei servește ca o capsulă a timpului, cu vase și avioane remarcabil de intacte care mărturisesc ferocitatea conflictului. Numai șase nave japoneze scufundate se odihnesc în laguna Chuuk, formând un tablou bântuitor care atrage turiști, scafandri și fotografi dornici să surprindă frumusețea spectrală a acestui cimitir subacvatic.

cimitir subacvatic

Cranii umane, avioane scufundate și relicve ale celui de-al Doilea Război Mondial pot fi găsite sub adâncurile idilice din Chuuk

În timp ce adâncurile își dezvăluie secretele, scafandrii întâlnesc un camion în epava Hoki Maru, cu cauciucurile, farurile și cadrul lui ciudat de intacte. În apropiere, porțelanul perfect conservat împarte fundul oceanului cu un craniu uman solitar, adăugând un element de fascinație macabră peisajului subacvatic. În ciuda acestor amintiri sumbre ale trecutului, situl rămâne o destinație populară pentru scafandri, atrași de alura de a surprinde imagini înfricoșătoare și de a explora rămășițele unei epoci apuse.

Epavele din Truk sunt frecvente după operațiunea Hailstone din cel de-al Doilea Război Mondial

Sticle gasite sub insula Chuuk

Cimitir subacvatic care oferă imagini șocante cu luptele duse în Al Doilea Război Mondial

Adânc sub suprafață, epava dezvăluie și costume de scafandru conservate, legătura lor cu navele scufundate învăluită în mister. Aceste artefacte adaugă un alt strat narațiunii subacvatice, stârnind întrebări despre rolurile pe care le-au jucat în evenimentele tragice ale Operațiunii Hailstone.

cimitir subacvatic

Epava unui avion din laguna Truk

Operațiunea Hailstone a marcat un punct de cotitură în teatrul din Pacific al celui de-al Doilea Război Mondial, paralizând permanent prezența navală japoneză în Truk. Pierderile au fost enorme, cu peste 250 de avioane japoneze distruse, iar nave-pilot precum Katori și Aikoku Maru rămase doar ruine. Forțele japoneze s-au luptat să-și revină după pierderile devastatoare, inclusiv distrugerea a 17.000 de tone de combustibil stocat vital pentru efortul lor de război.

cimitir subacvatic

Epavele din Truk sunt frecvente după operațiunea Hailstone din cel de-al Doilea Război Mondial

În ciuda atmosferei sumbre și a superstițiilor care înconjoară zona, scafandrii continuă să exploreze adâncurile, surprinzând imagini emoționante care aduc un omagiu soldaților căzuți și istoriei tulburi pe care au lăsat-o în urmă. Cimitirul subacvatic servește ca o reamintire puternică a costului războiului, invitând vizitatorii să reflecteze asupra fragilității păcii și asupra moștenirii de durată a celor care și-au sacrificat viața în adâncurile lagunei Chuuk.