12 oct. 2024 | 23:45

Imagini din satelit dezvăluie baza rusească de drone Shahed transformată de ucraineni în „teren viran”

ACTUALITATE
Imagini din satelit dezvăluie baza rusească de drone Shahed transformată de ucraineni în
Baza rusească de drone Shahed înainte de a fi atacată, imagine din satelit. (Foto: X)

Imaginile capturate de sateliți arată amploarea pagubelor provocate de un atac cu drone ucrainene asupra unei baze din sudul Rusiei, unde Kievul a susținut că erau stocate drone iraniene de tip Shahed. Atacul, desfășurat în regiunea Krasnodar, a vizat baza militară din Yeysk, care găzduia aproximativ 400 de drone. Potrivit Statului Major al Ucrainei, lovitura a fost una de succes, declanșând explozii și detonări secundare, care au luminat cerul nopții.

Lovitura precisă care a declanșat explozii în lanț

Pe rețelele de socializare, utilizatorii pro-ucraineni au distribuit imagini și videoclipuri care surprind momentele în care atacul ucrainean, cu ajutorul dronelor kamikaze și posibil al rachetelor de croazieră Neptune, a lovit cu precizie baza rusească. Această instalație a fost folosită de ruși pentru a lansa atacuri repetate împotriva infrastructurii ucrainene, utilizând dronele Shahed.

Imaginile satelitare furnizate de Planet Labs oferă dovezi clare ale distrugerilor, printre care se numără daune asupra clădirilor de depozitare, distrugerea completă a acoperișului uneia dintre clădiri și urme clare de incendiu. Pagubele evidențiate de imaginile din satelit au confirmat eficiența atacului, declanșând o detonare secundară în instalație, potrivit publicației Ukrainska Pravda.

Răspunsul oficialilor ruși

Deși guvernatorii regiunilor Krasnodar și Brânsk au confirmat că teritoriile lor au fost atacate de drone ucrainene, aceștia au afirmat că aparatele de zbor au fost doborâte de apărarea antiaeriană rusă, iar pagubele cauzate de resturi au fost minore. Ministerul rus al Apărării, contactat de Newsweek pentru un comentariu, a susținut că zeci de drone ucrainene au fost doborâte în acea noapte, însă nu au menționat distrugerea bazei de la Yeysk.

Cu toate acestea, imaginile satelitare și mărturiile utilizatorilor de pe rețelele de socializare arată o realitate diferită, indicând faptul că atacul a provocat daune semnificative asupra instalației militare, transformând zona într-un adevărat „teren viran”.

Tactica Moscovei și intensificarea atacurilor ucrainene

În paralel cu aceste evenimente, Centrul pentru Rezistență Națională al Ucrainei (CNR) a raportat că autoritățile ruse din teritoriile ocupate din estul Ucrainei au fost însărcinate să investigheze utilizarea unor fabrici confiscate pentru producerea de drone kamikaze. Obiectivul Rusiei ar fi să scurteze timpii de livrare a dronelor, plasându-le strategic în zone urbane și folosindu-se de populația locală drept scut uman.

Ucraina, în încercarea de a opri mașina militară a Moscovei, a intensificat atacurile cu drone asupra infrastructurii militare și energetice din Rusia. Joi dimineață, dronele ucrainene au atacat aerodromul militar Khanskaya din Republica Adigea, distrugând un depozit de combustibil și lubrifianți, conform utilizatorilor rețelelor de socializare. Cu o zi înainte, Kievul a revendicat un atac asupra unui arsenal rusesc din regiunea Brânsk, unde erau depozitate bombe aeriene, rachete și muniție nord-coreeană.

Atacuri frecvente asupra bazelor militare rusești

Aceste lovituri repetate fac parte din strategia Ucrainei de a reduce capacitatea militară a Rusiei prin țintirea infrastructurii critice. La începutul lunii, serviciile de securitate ucrainene au revendicat un atac cu drone asupra aerodromului militar Borisoglebsk din regiunea Voronej, Rusia. Astfel, forțele ucrainene continuă să lovească bazele militare esențiale pentru mașina de război a Moscovei.

În concluzie, atacurile ucrainene asupra bazei de drone Shahed din Yeysk, dovedite de imagini din satelit, au transformat instalația într-un „teren viran”, reducând drastic capacitatea rușilor de a utiliza aceste drone împotriva Ucrainei. Aceste acțiuni confirmă determinarea Kievului de a lovi în punctele nevralgice ale Rusiei pentru a diminua amenințarea militară.