25 nov. 2024 | 10:00

Ieși din țară și fără buletin de la 1 ianuarie, circuli la fel ca în România. Noua etapă către Schengen terestru, ce trebuie să știi

ACTUALITATE
Ieși din țară și fără buletin de la 1 ianuarie, circuli la fel ca în România. Noua etapă către Schengen terestru, ce trebuie să știi

Începând cu 1 ianuarie 2025, românii vor putea călători în Bulgaria fără a mai avea nevoie de cartea de identitate, marcând o etapă importantă către integrarea completă în spațiul Schengen terestru.

Această măsură vine ca urmare a unui acord semnat recent la Budapesta de către miniștrii de Interne ai României, Bulgariei, Austriei și Ungariei, ce deschide calea pentru o circulație mai liberă și fără obstacole administrative între cele două țări vecine. Chiar dacă controalele de frontieră vor continua cel puțin pentru următoarele șase luni, eliminarea necesității de a prezenta cartea de identitate pentru a intra în Bulgaria reprezintă un pas mare înainte pentru români.

Acest acord menționează faptul că autoritățile vamale vor continua să efectueze controale la frontieră, însă nu este specificat dacă acestea se vor aplica tuturor celor care trec granița sau doar aleatoriu, așa cum s-a întâmplat până acum, după aderarea la Schengenul aerian. Controalele vor fi implementate în conformitate cu Art. 25a (4) și (5) din Codul Frontierelor Schengen, pentru a preveni orice amenințare gravă la adresa ordinii publice sau securității interne. Măsura urmărește să atenueze potențialele schimbări ale modelelor de migrație care ar putea apărea odată cu eliminarea granițelor interne.

Eliminarea treptată a controalelor și sprijinul pentru Bulgaria

Potrivit acordului, România și Bulgaria vor elimina treptat controalele la frontiera terestră, în condițiile în care procesul de integrare în spațiul Schengen avansează. Semnatarii acordului au convenit să finalizeze ultimele pregătiri necesare pentru ca, până la sfârșitul acestui an, membrii Consiliului miniștrilor de Interne și Justiție ai Uniunii Europene (JAI) să poată vota formal eliminarea controalelor la frontierele interne dintre România și Bulgaria. Dacă totul decurge conform planului, românii ar putea circula liber în Bulgaria fără a mai fi supuși controalelor, încă de la începutul anului viitor.

Totuși, în acord este prevăzut că aceste controale vor continua pentru cel puțin șase luni, atât la frontiera dintre România și Bulgaria, cât și la granița terestră dintre Ungaria și România. Această măsură temporară este necesară pentru a asigura ordinea publică și securitatea internă în contextul unor posibile schimbări în dinamica migrației. De asemenea, la granița dintre Bulgaria și Turcia va fi dislocat un contingent multinațional de polițiști de frontieră, din care vor face parte și 40 de grăniceri români, în spiritul solidarității europene și al sprijinirii Bulgariei în protejarea graniței externe terestre a Uniunii Europene.

Un pas înainte către libertatea de mișcare

Integrarea României în spațiul Schengen terestru reprezintă un pas major către libertatea de mișcare a cetățenilor români în Europa. Aderarea la Schengen a fost mult așteptată, iar această etapă de eliminare a cerinței de a prezenta buletinul pentru a intra în Bulgaria aduce mai multă flexibilitate și simplitate pentru cei care doresc să călătorească în țara vecină. Deși controalele vamale vor continua pentru o perioadă limitată, aceste măsuri sunt temporare și au scopul de a asigura securitatea și ordinea publică, pregătind terenul pentru o integrare completă în spațiul Schengen.

România și Bulgaria lucrează împreună, alături de alte state membre, pentru a îndeplini toate condițiile necesare aderării complete la Schengen, iar acest acord semnat la Budapesta reprezintă o dovadă clară a progreselor făcute. Eliminarea controalelor la frontieră și crearea unui spațiu de liberă circulație sunt obiective majore, iar fiecare pas făcut în această direcție aduce beneficii reale cetățenilor, facilitând mobilitatea și reducând birocrația asociată călătoriilor internaționale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele