Greutățile tinerilor din ziua de azi. Se descurcă din ce în ce mai greu cu banii, care sunt motivele
Într-un context în care inteligența artificială promite să simplifice viața și să pună accent pe ceea ce contează cu adevărat, tinerii din România, în special cei din Generația Z, se confruntă cu constrângeri financiare și stres din cauza responsabilităților zilnice.
Conform studiului Portretul Gen Z – Insights PulseZ, ediția 2023-2024, realizat de RBL și MKOR, presiunea responsabilităților rămâne o provocare constantă pentru această generație.
Cu toate acestea, doar 7% dintre tineri apelează la sprijin specializat în momentele de stres, în timp ce 4% nu caută ajutor de niciun fel.
Studiul urmărește să descopere starea generală a tinerilor din Generația Z, incluzând comportamentul lor online, obiceiurile de consum, nevoile, preferințele ocupaționale, interesul pentru antreprenoriat și sustenabilitate, precum și motivațiile lor în viața personală și profesională.
Provocările financiare ale Generației Z
Tinerii din Generația Z se confruntă zilnic cu multiple provocări legate de bani și responsabilități.
Constrângerile financiare și dificultatea de a economisi sunt principalele probleme pentru 52% dintre aceștia, în timp ce stresul și presiunea responsabilităților afectează 45% dintre tineri. Numai 4% dintre respondenți au declarat că nu se confruntă cu niciuna dintre aceste provocări, potrivit economedia.ro.
Pentru a gestiona stresul zilnic, Generația Z apelează la diverse metode de relaxare. Majoritatea tinerilor (51%) ascultă muzică pentru a se destinde, în timp ce 38% preferă să discute cu un prieten sau o prietenă.
Mai mult decât atât, 35% aleg să vorbească cu un membru al familiei. Activități relaxante precum cititul unei cărți, activitățile în aer liber sau exercițiile de mindfulness și yoga sunt preferate de aproximativ 15% dintre tineri pentru a reduce stresul.
S-ar vrea independență financiară, dar condițiile economice din România sunt potrivnice
Independența financiară este o motivație majoră pentru 50% dintre tinerii din Generația Z, dar aceștia nu sunt dispuși să facă compromisuri în ceea ce privește sănătatea lor, o preocupare pentru 49% dintre ei.
Împlinirea personală și succesul în carieră sunt, de asemenea, priorități importante, cu 41% și, respectiv, 31% dintre tineri declarându-le ca fiind esențiale.
Într-o perioadă marcată de evoluții tehnologice rapide și promisiuni de simplificare a vieții prin inteligență artificială, tinerii din România continuă să se lupte cu constrângeri financiare și stresul responsabilităților zilnice.