05 feb. 2024 | 06:30

Gigantul german care pune România pe harta mondială într-un domeniu esențial. A cumpărat o mare fabrică de la noi

ACTUALITATE
Gigantul german care pune România pe harta mondială într-un domeniu esențial. A cumpărat o mare fabrică de la noi

Rheinmetall, un nume de referință în industria apărării la nivel global, marchează un moment istoric pentru economia și sectorul de apărare din România prin achiziționarea unei părți semnificative din producătorul român de vehicule, Automecanica Mediaș. Această mișcare strategică nu numai că subliniază încrederea gigantului german în potențialul industrial și tehnologic al României, dar pune și țara noastră pe harta mondială într-un domeniu de importanță critică.

Prin intermediul Rheinmetall Landsysteme GmbH, grupul german a preluat un pachet majoritar de 72,5% din acțiunile Automecanica Mediaș, care urmează să fie redenumită Rheinmetall Automecanica SRL. Tranzacția este încă supusă aprobării autorităților guvernamentale relevante, însă entuziasmul și așteptările sunt deja la cote înalte.

Citește și: Ungaria a luat fața României, din nou. Oportunitatea fabuloasă ratată de țara noastră, am fi putut fi un gigant în piața auto

Rheinmetal a cumpărat Automecanica Mediaș

„Includerea Automecanica Mediaș în familia Rheinmetall reprezintă un pas major în strategia noastră de a ne consolida prezența în Europa Centrală și de a contribui la întărirea capacităților defensive ale UE și NATO pe flancul estic al Europei”, a declarat Armin Papperger, directorul executiv al Rheinmetall. Această expansiune nu doar că reflectă angajamentul companiei germane față de securitatea regională, dar evidențiază și rolul crescut pe care România îl joacă în cadrul alianțelor militare occidentale.

Automecanica Mediaș, o companie cu rădăcini adânci în istoria industrială a României, fondată în 1941, și-a dovedit competența și capacitatea de inovație prin performanțele financiare impresionante înregistrate în ultimii ani. În 2022, afacerile companiei au atins 378 milioane de lei, cu un profit de 52 milioane de lei, demonstrând potențialul robust pentru creștere și dezvoltare sub noua conducere.

Pe termen mediu, Rheinmetall estimează că vânzările anuale ale Rheinmetall Automecanica vor atinge aproape 300 de milioane de euro, cu un volum total de comenzi care se încadrează într-un interval de trei cifre de milioane de euro pentru anul financiar curent. Aceste cifre nu doar că augurează o perioadă de expansiune și succes pentru noua entitate, dar subliniază și impactul pozitiv asupra economiei locale și a industriei de apărare din România.

Citește și: Mașina românească devenită cea mai bine vândută din Marea Britanie. Nu este Dacia, dar s-a vândut ca pâinea caldă în 2023

Rolul industriei de apărare din România în NATO

Prezența Rheinmetall în România, consolidată prin această achiziție strategică, promite să ofere forțelor NATO desfășurate pe flancul estic acces la timpi de răspuns mai scurți și lanțuri de aprovizionare mai robuste, aspecte critice în contextul geopolitic actual. Colaborarea dintre Rheinmetall și Automecanica, care datează din 2022, a demonstrat deja capacitatea de a susține și îmbunătăți operațiunile militare prin unitatea de întreținere și reparații pentru vehicule militare din Satu Mare.

Expansiunea Rheinmetall în România este parte a unei strategii globale de creștere, compania având deja unități de producție în țări cheie de pe flancul estic al NATO, precum Ungaria și Lituania, și extinzându-și rețeaua de producție de vehicule la nivel mondial. Cu sediul central în Düsseldorf, Rheinmetall AG se mândrește cu operațiuni în 139 de locații globale și cu un efectiv de aproximativ 34.000 de angajați.

În lumina acestei tranzacții, viitorul industriei de apărare din România și colaborarea strategică între România și gigantul german Rheinmetall par să fie pe un drum promițător, contribuind la consolidarea securității regionale și la dezvoltarea economică a țării, conform datelor ZF.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele