12 ian. 2024 | 12:57

Gata cu plagiatul în România: Noua lege va falimenta site-urile care vând lucrări de licență „de-a gata”

ACTUALITATE
Gata cu plagiatul în România: Noua lege va falimenta site-urile care vând lucrări de licență „de-a gata”

Începând cu 1 ianuarie 2024, România va implementa măsuri drastice în ceea ce privește plagiatul, conform modificărilor aduse Legii învățământului superior.

Vezi și: Ce studii se adaugă la pensie. Cum îți transformi anii de facultate în stagiu de cotizare

Aceste schimbări vizează închiderea sau blocarea accesului la platformele online care comercializează sau furnizează lucrări de diplomă, referate și alte tipuri de proiecte academice.

Noutăți în Legea 427/2023:

Legea 427/2023 acoperă o gamă largă de lucrări academice, inclusiv referate, proiecte, lucrări de absolvire, licență, diplomă, disertație și doctorat.

Reprezentanții forțelor de ordine vor avea dreptul să solicite închiderea sau blocarea accesului la site-urile care facilitează vânzarea sau furnizarea acestor lucrări. Această acțiune poate fi inițiată în urma constatării comercializării online a lucrărilor academice.

Conform noilor reglementări, autorii lucrărilor de licență, disertație și doctorat vor fi obligați să-și asume responsabilitatea pentru originalitatea conținutului.

Îndrumătorii acestor lucrări sunt, de asemenea, obligați să efectueze verificări riguroase pentru a confirma conformitatea cu cerințele specifice.

Legea interzice furnizarea în scop comercial, vânzarea sau distribuirea lucrărilor academice destinate utilizării ca materiale științifice. De asemenea, se interzice achiziționarea acestor lucrări cu intenția de a le utiliza în scop academic.

Vezi și: Facultatea se reduce la 2 ani pentru aceste meserii. Te angajează pe loc după aceea, iar salariile pleacă de la 4.000 de lei

Nu te joci cu legea: Plagiatul, „sub lupă”

Începând cu anul 2024, aceste schimbări vor contribui la promovarea autenticității și originalității în mediul academic, sperându-se la un sistem de învățământ corect și transparent.

(1) Autorii lucrărilor de licență, de disertație și de doctorat răspund pentru asigurarea originalității conținutului acestora.

Îndrumătorii lucrărilor de licență, de disertație și de doctorat au obligația de diligență în ceea ce privește verificarea conformității lucrărilor științifice în raport cu cerințele specifice unei creații originale.

(2) Este interzisă oferta de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziția persoanelor fizice, cu orice titlu a unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări.

(3) Este interzisă cumpărarea unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări.

(4) Fapta de organizare și desfășurare de către orice persoană a unor activități de formare fără autorizare de funcționare provizorie emisă de ARACIS și desfășurarea de activități educaționale în cadrul unor specializări/programe de studii neautorizate se sancționează conform prevederilor alin. (5), se arată în Articolul 259 din Legea învățământului superior.

Vezi și: Acte necesare pentru înscrierea la facultate. Cum arată dosarul, la majoritatea universităților din România

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele