Găinile roșesc la fel ca oamenii când sunt entuziasmate sau speriate, arată un studiu
De mult timp, înroșirea feței a fost considerată „cea mai ciudată și mai umană dintre toate expresiile”, așa cum a spus Charles Darwin. Însă, un nou studiu a dezvăluit că găinile împărtășesc această particularitate și pot exprima frica sau entuziasmul prin înroșire.
Conducătorul studiului, Aline Bertin, cercetător la Institutul Național de Cercetare Agricolă, a declarat pentru CNN: „Cercetarea noastră arată că găinile domestice sunt sensibile și au moduri foarte subtile de a-și exprima emoțiile.” În colaborare cu cercetători de la mai multe institute franceze și Universitatea din Tours, studiul condus de Bertin a descoperit că găinile își înfoaie penele de pe cap atunci când sunt mulțumite și calme, iar înroșirea pentru câteva secunde indică o reacție la entuziasm – în situații pozitive, precum așteptarea de a mânca viermi de făină – dar și în situații de frică, precum capturarea.
Emoții complexe exprimate prin roșire
În timp ce la oameni înroșirea este adesea asociată cu rușinea sau jena, aceasta apare și în expresia unei game largi de emoții, cum ar fi furia sau bucuria. Bertin a adăugat: „Deși emoțiile unei găini nu sunt direct comparabile cu cele experimentate de oameni, am demonstrat că ele se înroșesc în câteva secunde în timpul emoțiilor puternice.” O expresie de roșeață redusă și pene de pe cap înfoiate sugerează că găinile sunt calme și sigure, oferind informații care ar putea fi folosite pentru a evalua bunăstarea lor, conform studiului publicat miercuri în jurnalul Plos One.
În timp ce expresiile faciale au fost investigate la mai mulți mamiferi, cum ar fi câinii, caii, porcii și șoarecii, ele nu au fost studiate pe scară largă la păsări. Pentru a înțelege cum își exprimă găinile emoțiile în mod vizibil, cercetătorii au petrecut patru săptămâni pe o fermă din Franța, observând 17 găini din două rase diferite. Aceștia au filmat comportamentele lor de rutină și reacțiile la diferite stimuli.
Observații și concluzii ale studiului
Fiecare găină avea particularitățile și personalitatea sa – unele „se speriau foarte ușor la cel mai mic zgomot, în timp ce altele reacționau mult mai puțin,” a spus Bertin, adăugând că aceste diferențe individuale sunt un domeniu pentru studii viitoare. Pentru a trage concluzii mai generale, cercetătorii au extras imagini din fiecare două secunde de film și au selectat acelea care prezentau găina în profil pentru a le studia mai bine.
Deși cercetătorii nu au putut explica mecanismul prin care găinile roșesc în acest studiu, au concluzionat că obrajii și lobii urechilor erau mai revelatori pentru emoțiile păsărilor decât creasta sau bărbia lor. Cercetătorii au recunoscut limitările concluziilor lor – în special faptul că filmarea găinilor în habitatul lor natural, fără o sursă de lumină controlată, ar putea face dificilă identificarea schimbărilor specifice de culoare, iar schimbările de temperatură ar putea influența, de asemenea, schimbarea culorii pielii.
Cu toate acestea, pentru a atenua acest lucru, cercetătorii au analizat imaginile folosind termografie în infraroșu, care nu a produs același efect, sugerând că a existat o schimbare mică a temperaturii și că culorile pe imagini erau relativ bine echilibrate. Desigur, există o subiectivitate în analizarea emoțiilor umane, cu atât mai mult ale animalelor. „Fără limbaj, experiența subiectivă rămâne inaccesibilă,” a spus Bertin. În schimb, oamenii de știință definesc emoțiile ca „răspunsuri comportamentale, fiziologice și cognitive la stimuli de mediu” și măsoară lucruri precum ritmul cardiac sau observă comportamentul unui animal.
Bazându-se pe rezultatele acestui studiu, Bertin speră să investigheze dacă aceste manifestări emoționale sunt legate de interacțiunile sociale ale găinilor, precum și implicațiile pentru bunăstarea animalelor.
În concluzie, studiul arată că găinile au un mod subtil și complex de a-și exprima emoțiile, similar oamenilor, ceea ce deschide noi perspective asupra înțelegerii și îmbunătățirii bunăstării acestor animale domestice.