15 feb. 2024 | 08:30

Furnizorii de energie din România, amendați cu jumătate de miliard de lei. Cum și-au taxat clienții, avertismentul ANRE

ACTUALITATE
Furnizorii de energie din România, amendați cu jumătate de miliard de lei. Cum și-au taxat clienții, avertismentul ANRE

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aplicat sancțiuni drastice în sectorul energetic, impunând amenzi în valoare totală de 537,5 milioane de lei pentru patru furnizori de energie electrică. Acest val uriaș de penalizări vine în urma unei serii de acțiuni de control minuțioase desfășurate pe piața de energie electrică și a descoperirii unor practici incorecte în realizarea tranzacțiilor angro de energie electrică.

Amenzile contravenționale impuse de ANRE se constituie ca venit integral la bugetul de stat și marchează una dintre cele mai semnificative sancțiuni aplicate în istoria reglementărilor din piața de energie românească. „Aceasta este o dovadă că regulile pieței trebuie respectate și că orice încălcare a integrității și transparenței acesteia va fi taxată corespunzător”, a declarat un reprezentant al ANRE.

Citește și: Hidroelectrica se pregătește pentru amenzi fabuloase. Cum sunt afectați clienții celui mai mare furnizor de energie din România

Sancțiunile ANRE lovesc în piața de energie

Cel mai sever caz a fost cel al companiei TINMAR ENERGY S.A., care a primit o amendă record de aproape 364 de milioane de lei pentru implicarea în manipularea pieței prin tranzacții de tip „wash trades”, o schemă de tranzacționare fictivă menită să inducă în eroare piața prin raportarea unor operațiuni inexistentă. Acest tip de comportament subminează integritatea pieței și afectează atât concurența cât și prețurile finale plătite de consumatori.

EFT FURNIZARE S.R.L., NOVA POWER & GAS S.R.L., și FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP sunt celelalte trei companii sancționate pentru implicarea în practici similare, cu amenzi de 50,5 milioane de lei, 100,1 milioane de lei, și respectiv 22,9 milioane de lei. Faptele constatate de ANRE au fost clasificate ca tranzacții de spălare tip A – B – A, o metodă prin care o companie vinde și cumpără în mod artificial aceeași cantitate de energie pentru a manipula prețul sau pentru a-și ascunde veniturile reale.

Citește și: Se dublează prețul la gaz în România, ce trebuie să știe românii. Ce ar trebui să facă Guvernul, avertismentul experților

Controalele ANRE la adresa furnizorilor de energie

Aceste sancțiuni vin ca urmare a investigațiilor derulate de ANRE, la sesizarea OPCOM, efectuată prin Platforma de notificare a ACER. Încălcările sunt în directă opoziție cu prevederile articolului 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), care interzice manipularea sau tentativa de manipulare a pietei.

ANRE avertizează că va continua monitorizarea activităților de pe piața de energie și nu va ezita să aplice sancțiuni similare în cazul în care vor fi descoperite noi nereguli. Acest lucru subliniază necesitatea unui comportament transparent și etic din partea operatorilor economici din domeniul energiei electrice și subliniază faptul că reglementările trebuie respectate pentru a asigura o piață corectă și competitivă.

Prin aceste acțiuni, ANRE își reconfirmă rolul de garant al corectitudinii și eficienței pieței energetice din România, protejând interesele consumatorilor și contribuind la stabilitatea economică a sectorului. Sancțiunile aplicate sunt un semnal clar că niciun operator economic nu este deasupra legii și că integritatea pieței trebuie să rămână o prioritate constantă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele