05 mart. 2024 | 16:20

Frunza artificială: La ce folosește, de ce a fost creată, conform cercetătorilor

ACTUALITATE
Frunza artificială: La ce folosește, de ce a fost creată, conform cercetătorilor

Cercetătorii au creat o frunză artificială. Iată la ce folosește.

Frunza artificială

Cercetătorii chinezi, colaborând cu partenerii lor internaționali, au conceput o inovație denumită „frunză artificială”, constând într-o peliculă fotoactivă ce utilizează metal lichid. Această invenție utilizează energia solară pentru a produce hidrogen prin descompunerea directă a apei, deschizând astfel calea către producția la scară largă a dispozitivelor ecologice, conform studiilor.

Echipa de cercetători, sub conducerea profesorului Liu Gang de la Institutul de Cercetare a Metalelor, membru al Academiei Chineze de Științe, a publicat recent această descoperire în revista academică internațională Nature Communications. Pelicula, asemănătoare cu o frunză naturală, convertește energia solară direct într-un combustibil chimic, reprezentând o soluție promițătoare pentru conversia directă a energiei solare în hidrogen.

Cum va ajuta la neutralizarea emisiilor de carbon

Această inovație este deosebit de semnificativă în contextul eforturilor de neutralizare a emisiilor de carbon. Pentru a fabrica aceste pelicule fotoactive rezistente, cercetătorii chinezi au dezvoltat o nouă metodă de implantare a particulelor, care încorporează materiale foto-absorbante semiconductoare în metalul lichid.

Acest proces se inspiră din mecanismele fotosintetice ale plantelor și membranele tilacoide ale cloroplastelor. Sub iluminare cu lumină vizibilă, activitatea fotocatalitică pentru descompunerea apei în hidrogen este de 2,9 ori mai mare decât cea a peliculelor tradiționale.

De asemenea, această „frunză artificială” nou dezvoltată poate funcționa continuu timp de peste o sută de ore fără întrerupere. Un alt avantaj al acestor pelicule constă în faptul că pot fi utilizate o varietate largă de metale și semiconductori cu punct de topire scăzut, iar toate materialele utilizate sunt ușor reciclabile prin tratament ultrasonic în apă caldă. Pe scurt, această nouă tehnică promite o modalitate rentabilă de procesare la scară largă pentru dispozitivele și aplicațiile de conversie a energiei solare.

Încălzirea globală reprezintă una dintre cele mai presante probleme ale lumii contemporane, având consecințe devastatoare asupra mediului înconjurător și a vieții pe Pământ. Fenomene precum creșterea temperaturilor globale, topirea accelerată a calotelor glaciare și a ghețarilor, schimbările bruște în modelele meteorologice și fenomene extreme precum furtunile, inundațiile și seceta sunt doar câteva dintre semnele alarmante ale încălzirii globale.