Fotbalistul român care a sfidat poporul rus şi a fost deportat în Deltă. Titus Ozon s-a căit în genunchi la Dej: „Iartă-mă, te implor!“

VIDEO ACTUALITATE
08 mart. 2024 | 19:40

Titus Ozon a fost considerat un artist al driblingului și o figură cu totul aparte în galeria marilor fotbaliști români. Atacantul a avut o poveste de viață impresionantă. I-a sfidat pe comunişti, a fost deportat în Deltă la tăiat stuf în Deltă și s-a aşezat în genunchi în faţa lui Gheorghiu-Dej.

Cine a fost Titus Ozon, una dintre legendele fotbalului românesc

Titus Ozon, unul dintre cei mai mari atacanți ai României, a început să joace fotbal la 10 ani, în 1937, în Oborul natal. Între 1944 şi 1948 a apărat culorile celebrei Unirea Tricolor, după care a trecut la nou-înfiinţata Dinamo Bucureşti, cu care a câștigat de două ori titlul de golgheter al primei divizii. Primul în 1952, cu 17 reuşite, al doilea în 1953, cu 13 goluri. Cariera și-a încheiat-o la Rapid, pentru care a marcat 33 de goluri în 79 de partide.

Cel supranumit „Nas”a jucat în prima divizie 270 de meciuri şi a marcat 158 de goluri, totodată fiind renumit pentru driblingurile de excepţie şi execuţiile extrem de precise. Pentru națională a bifat 22 de meciuri şi a înscris de șapte ori. Tot în tricoul primei selecţionate a participat la Jocurile Olimpice din 1952.

Titus Ozon

Titus Ozon / Foto: Facebook

Despre fotbalistul Titus Ozon se știe că a fost chinuit permanent de Ministerul de Interne, mai ales după ce și-a manifetat dorința de a pleca de la Dinamo.

Pentru asta a fost aspru pedepsit. În memoriile sale, a povestit că Securitatea i-a scos dosarul de la naftalină și a fost deportat în Deltă, la tăiat de stuf.

Vezi și: Era considerat ”o speranță la fel de mare ca Hagi”, dar la doar 48 de ani s-a sinucis. Destinul tragic al fotbalistului Aurel Smâdu

Mi-au reproşat că am simpatii legionare, pentru că începusem fotbalul la Unirea Tricolor. M-au deportat în Deltă, la tăiat de stuf. Eram sechestrat într-o cabană şi păzit de un securist. Într-o noapte am fugit pe geam. Am ajuns pe furiş în Capitală, unde am semnat cu Progresul. Miliţia m-a căutat zile în şir. Au răscolit toate casele unde bănuiau că mă aflu”, îşi amintea Titus Ozon în memoriile sale.

Ozon a fost acuzat că și-a bătut joc de marele popor sovietic

Titus Ozon / Foto: Facebook

Titus Ozon / Foto: Facebook

Ozon a fost ales într-o selecționată a primei ligi naționale și a plecat într-un turneu din URSS, în care a jucat două meciuri și a marcat în ambele.

Înainte de a pleca din spațiul ex-sovietic, gazdele le-au oferit românilor ceasuri rusești drept amintire. Numai că erau ceasuri de proastă calitate, astfel că mulți dintre fotbaliști nu le-au păstrat. La revenirea în țară, din cauza acestei situații s-a iscat un mare scandal, iar rușii s-au simțit jigniți.

Și nu a fost primul scandal în care a fost implicat legendarul fotbalist.

În timpul unui amical, disputat de Dinamo la București, cu Dinamo Tbilisi, Ozon a driblat un adversar ca în curtea școlii și i-a strecvurat mingea printre picioare. A doua zi, a fost iar scandal, pentru că Ozon a fost acuzat că și-a bătut joc de marele popor sovietic.

Vezi și: Cum a murit Vică Negulescu, fost președinte FRF. Se spune că ar fi fost zidit în pereții închisorii Jilava în 1959 de către comuniști

Ozon a ajuns astfel să nu se mai simtă confortabil la gruparea din Șoseaua ”Ștefan cel Mare”. În aceste condiții, fotbalistul a fost ofertat de Progresul, dar din nou Titus Ozon a avut probleme. De data aceasta, conducătorii alb-roșiilor l-au acuzat de simpatii legionare. Așa a ajuns ca Titus Ozon să fie deportat în Delta Dunării la tăiat de stuf.

Rebel din fire, Ozon a reușit să ”dribleze” deportatul și a revenit la București, unde s-a ascuns de milițieni.

Căzut în dizgraţia Securităţii, Ozon a fost urmărit permanent, dar talentul său incontestabil i-a asigurat de-a lungul timpului protecţia mai multor înalţi demnitari ai vremii.

Ozon, exclus vin viața sportiva din cauza unei afeceri cu nasturi. Cum a ajuns să joace la Rapid

Titus Ozon / Foto: Facebook

Titus Ozon / Foto: Facebook

Ozon a mai rămas în istorie și printr-un alt episod. În 1959, la întoarcerea din Albania, după un turneu, Titus a fost prins la vamă cu aproximativ 3.000 de nasturi de fildeş, pe care dorea să-i vândă în ţară pentru a-şi rotunji profiturile.

Acuzat de contrabandă, Ozon a fost exclus din viaţa sportivă. Salvarea lui a venit de la Gheorghe Gheorghiu-Dej, președintele de atunci al țării. Fotbalistului i s-a recomandat să-l urmarească pe Dej pe Calea Victoriei, deoarece acesta obişnuia să iasă cu familia la plimbare în weekend.

În momentul în care a apărut Dej, Ozon s-a aruncat la picioarele lui, cerînd iertare fiind „înarmat” şi cu un memoriu deja pregătit.
Liderul comunist al României, impresionat de gest, i-a transmis lui Ozon că este iertat cu condiţia să evolueze pentru echipa lui de suflet, Rapid. Deşi trupa de sub Podul Grant era la vremea aceea o mare rivală a Unirii Tricolor şi mai apoi a lui Dinamo, Titus a acceptat fără să stea pe gînduri.

Vezi și: Destinul tragic al primului campion olimpic român. Misterul din jurul morții lui Iosif Sârbu, urmărit de securitate și probleme cu soția

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele