26 mart. 2024 | 19:13

Fost adversar al României la Mondialul din SUA a plătit cu viața pentru un autogol. Destinul tragic al lui Andres Escobar

ACTUALITATE
Fost adversar al României la Mondialul din SUA a plătit cu viața pentru un autogol. Destinul tragic al lui Andres Escobar
Ionut Lupescu în duel cu Andres Escobar - Columbia, World Cup 1994.

A făcut parte din marea echipă a Columbiei de la Campionatul Mondial din 94, dar a plătit cu viața pentru un autogal marcat în partida cu SUA. A fost împușcat în cap la întoarcerea în țara natală. Povestea tragică a fundașului sud-american, care i-a fost adversar României la turneul din SUA.

Cum a murit Andres Escobar

Echipa Columbiei a rămas în istoria Campionatului Mondial din 1994 cu un eveniment tragic, care a cutremurat lumea fotbalului. Fundașul sud-americanilor, Andres Escobar, adversarul ”tricolorilor” la turneul din SUA, avea șă-și piardă viața după ce şi-a înscris un autogol în partida cu SUA.

Columbia venea dupa înfrângerea usturătoare în fața României lui Hagi, care avea să ajungă până în sferturile competiției, iar în meciul cu SUA, fundasul Andres Escobar a făcut o greșeală care i-a fost fatală. În minutul 13 al partidei, acesta a deviat o minge în propria poartă. Autogolul a însemnat eliminarea Columbiei încă din faza grupelor, după 1-3 cu România, 1-2 cu SUA şi 2-0 cu Elveţia, și moartea lui Andres Escobar.

Andres Escobar.

Pe 2 iulie 1994, după Mondial, Andres Escobar a petrecut la o celebră discotecă din Medellin, cartelul drogurilor din Columbia. În momentul în care a vrut să urce în maşină, el a fost împușcat cu şase golanţe în cap, iar la fiecare glonţ s-a strigat ”Autogol!”. Fundașul s-a stins pe 3 iulie, la spital, și a fost condus pe ultimul drum de 100.000 de oameni.

Vezi și: Tragedie în lumea sportului. Fotbalistul Gilberto Hernandez Bultron, rivalul lui Messi, a fost împușcat mortal în plină stradă

Asasinul Humberto Munoz Castro a fost condamnat la 43 de ani pentru omor fără premeditare, dar după 15 ani a fost eliberat pentru bună purtare. ”Nu există justiţie în Columbia”, declara tatăl lui Andres Escobar la momentul respectiv.

Ar fi fost ucis pentru pariuri

Una dintre variantele vehiculate în Columbia a fost că Andres Escobar a fost ucis, deoarece se pariaseră foarte mulți bani că naţionala sud-americană va câştiga titlul mondial. Portarul de rezervă al naționalei la acea vreme, Faryd Mondragon, a confirmat această variantă și a dezvăluit că asasinul lui Andres a fost plătit de un traficant de droguri.

Escobar a fost ucis de un traficant de droguri din Medellin, Cadavid. Acesta pariase două milioane de dolari pe victoria Columbiei împotriva SUA. Cadavid nu a fost niciodată îngrijorat, deoarece el nu a apăsat pe trăgaci. Aici, dacă nu ucizi cu mâna ta, nu eşti vinovat”, a spus Mondragon după moartea colegului său.

Vezi și: Sfârșește stupid sub roțile trenului în RFG, după o șuetă cu o blondă. Destinul tragic al unui fotbalist român de geniu

Una dintre vedetele echipei, Freddy Rincon, a spus și el că înaintea turneului final jucătorii au fost ameninţaţi. S-a vehiculat că uciderea lui Escobar a fost ordonată de sindicatele de pariuri din Columbia, deoarece eliminarea naţionalei le-a cauzat pierderi de milioane de dolari.

Andrés Escobar fotbalist

 

Alt fotbalist columbian asasinat la fel ca Escobar

Naționala Columbiei s-a calificat în 1990 la un Campionat Mondial, pentru prima dată după 1950. Vedeta echipei era Albeiro Usuriaga. El a fost prins dopat cu cocaină, în 1988, şi cu bunuri furate, în 1990.

Vezi și: Era considerat ”o speranță la fel de mare ca Hagi”, dar la doar 48 de ani s-a sinucis. Destinul tragic al fotbalistului Aurel Smâdu

În 2004, la 37 de ani, Usuriaga a fost asasinat în afara unui club de noapte din Cali și s-au vehiculat mai multe variante. S-a spus că a fost vorba despre răzbunarea caselor de pariuri sau faptul că a insultat un baron local.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele