31 iul. 2024 | 17:30

Filmulețele cu cimpanzei spunând „mama” alimentează dezbaterea privind capacitățile de vorbire ale primatelor non-umane VIDEO

ACTUALITATE
Filmulețele cu cimpanzei spunând „mama” alimentează dezbaterea privind capacitățile de vorbire ale primatelor non-umane VIDEO

Convingerile îndelungate despre capacitățile cimpanzeilor au fost puse sub semnul întrebării – dar nu toată lumea este convinsă. Ce ne diferențiază de animalele care împărtășesc 98,8% din ADN-ul nostru?

Ce au descoperit cercetătorii despre maimuțe?

De-a lungul timpului, lipsa vorbirii la cimpanzei a fost considerată un factor cheie. Există două teorii pentru motivul pentru care cimpanzeii nu pot produce sunete umane: fie este vorba despre o limitare fiziologică în ceea ce privește buzele, limba sau sistemul oral, fie le lipsesc căile neuronale necesare în creier. Cu toate acestea, cercetătorii au revizuit înregistrări vechi, provocând ideea că cimpanzeii nu au elementele necesare pentru vorbire.

De-a lungul timpului, animalele au fost cunoscute pentru capacitatea lor de a imita vorbirea umană, de obicei fiind vorba despre specii fără aparate vocale similare, cum ar fi balenele și alte mamifere marine. La bebelușii umani, cuvinte precum „mama” sunt adesea printre primele care apar. Echipa de cercetare a analizat filmulețe vechi cu doi cimpanzei, Johnny și Renata, care par să fi rostit cuvântul „mama”. Johnny trăia la Suncoast Primate Sanctuary din Palm Harbor, Florida, SUA, și a fost înregistrat pe o casetă video. În cazul Renatei, filmarea provine dintr-un filmuleț de știri din 1962 intitulat „Now Hear This! Italians Unveil Talking Chimp”, însă detalii suplimentare despre viața sa nu sunt cunoscute.

Studiile, bazate pe cercetări științifice

Cercetătorii au explicat că studiile anterioare s-au bazat pe cercetări științifice care, în zilele noastre, nu ar trece standardele etice, pe cimpanzei care au experimentat condiții de bunăstare animală precară. Pentru a testa dacă oamenii neutri pot înțelege ceea ce spun cimpanzeii, cercetătorii au realizat un experiment. Vocile cimpanzeilor au fost amestecate cu vocile oamenilor diagnosticați cu patologii de vorbire din cauza bolii Parkinson. Participanții la studiu, nefiind conștienți că două dintre voci aparțin cimpanzeilor, au fost rugați să scrie cuvintele pe care le-au auzit. Dacă notau „ma” sau „mama”, aceasta indica faptul că fonetica produsă de cimpanzei era similară cu cea umană.

Majoritatea participanților au fost de acord că cel puțin Renata producea sunete care semănau cu „mama”, în timp ce reacțiile la sunetele produse de Johnny au fost mai variate. Rezultatele sugerează că cimpanzeii erau capabili de învățare vocală. Echipa a concluzionat că cimpanzeii pot produce „primele cuvinte” ale limbajelor vorbite și că eșecul de a demonstra acest lucru în urmă cu o jumătate de secol a fost vina cercetătorilor, nu a animalelor.

Totuși, nu toată lumea este convinsă. Julia Fischer, om de știință în domeniul cognitiv de la Centrul German de Primatologie din Göttingen, a explicat pentru The New York Times: „Această lucrare este un exemplu bun al disputei din domeniul ‘limbajului primatelor‘. Ceea ce fac cimpanzeii vocal nu are nicio legătură cu vorbirea umană”, a spus ea.