17 ian. 2024 | 21:39

Fenomenul ciudat care se poate întâmpla după ce un om moare. Ce sunt „nașterile în sicriu”, cum sunt posibile VIDEO

ACTUALITATE
Fenomenul ciudat care se poate întâmpla după ce un om moare. Ce sunt „nașterile în sicriu”, cum sunt posibile VIDEO

Nașterea în sicriu, cunoscut și sub denumirea de extruziune fetală postmortem, reprezintă expulzarea unui făt prin deschiderea vaginală a corpului în descompunere al unei femei însărcinate decedate, ca urmare a creșterii presiunii generate de gazele intra-abdominale.

Ce este nașterea în sicriu, de fapt

Acest tip de naștere postmortem apare foarte rar în timpul descompunerii unui cadavru, totuși nu este o chestiune imposibilă. În mod obișnuit, în timpul descompunerii unui cadavru uman, bacteriile care apar natural în organele cavității abdominale generează gaze ca produse secundare ale metabolismului, ceea ce determină umflarea corpului.

În unele cazuri, presiunea gazelor poate comprima uterul, forțându-l să coboare, astfel încât acesta se poate întoarce pe dos și poate fi expulzat din corp prin deschiderea vaginală.

Dacă un făt se află în uter, acesta ar putea fi, prin urmare, expulzat din corpul mamei prin deschiderea vaginală atunci când uterul se întoarce pe dos, într-un proces care, la o privire externă, imită nașterea.

Diferențele principale constau în starea mamei și a fătului și în mecanismul de livrare: în cazul nașterii naturale, vii, contracțiile mamei subțiază și lărgesc cervixul pentru a expulza copilul din uter.

În cazul unei nașteri în sicriu, presiunea gazelor acumulate în corpul putrezit al unei femei însărcinate împinge fătul mort din corpul mamei.

Vezi și: Ce se întâmplă cu amprenta ta digitală când mori: poți trăi sub formă de date?

Fenomenul ciudat care se poate întâmpla după ce un om moare. Ce sunt „nașterile în sicriu”, cum sunt posibile 2

Naștere în sicriu – postmoertem

Cazuri concrete

Mai multe cazuri de extruziune fetală postmortem au fost descrise în compendiul medical Anomalies and Curiosities of Medicine, publicat în premieră în 1896. Cel mai timpuriu caz prezentat a avut loc în 1551, când o femeie gravidă a fost judecată și spânzurată de instanțele Inchiziției Spaniole.

La patru ore după moartea ei și în timp ce corpul încă atârna de gât, doi sugari au fost văzuți căzându-i din corp. Acest lucru este neobișnuit având în vedere scurta perioadă de timp scursă între moarte și nașterea postmortem.

În orașul Bruxelles, în 1633, o femeie a murit în convulsii și, la trei zile după aceea, un făt a fost expulzat spontan. În Weissenfels, în 1861, extruziunea fetală postmortem a fost observată șaizeci de ore după moartea unei femei gravide.

Majoritatea cazurilor s-au întâmplat înainte de înmormântare; în unele dintre acestea, corpul se afla în sicriu, în timp ce în altele corpul era încă pe patul de moarte sau pe un catafalc.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, au fost dezvoltate tehnici moderne de balsamare, prin care compuși chimici conservanți și dezinfectanți sunt pompați într-un cadavru, spălând lichidele naturale ale corpului, și odată cu acestea și bacteriile care se dezvoltă în timpul putrefacției și generează gazele care constituie forța activă din spatele expulzării fătului.

Cu toate acestea, fenomenul a fost recunoscut în continuare de știința medicală și în 1904, John Whitridge Williams a scris un manual de medicină obstetricală care includea o secțiune despre naștere în sicriu.


Deși textul a rămas o referință importantă în obstetrică, subiectul a fost exclus din ediția din 1966 și nu a fost menționat în ediția publicată în 2009. În 2005, cadavrul unei femei de 34 de ani, însărcinată în opt luni, a fost descoperit în apartamentul său din Hamburg, Germania.

Corpul era umflat și decolorat, iar în timpul examinării inițiale s-a constatat că avusese parte de o asemenea naștere. La autopsie, medicii legiști au constatat că atât capul, cât și umerii fătului au ieșit, concluzionând că era vorba de un caz de extruziune fetală postmortem în desfășurare.

Vezi și: Cum continui să trăiești după moarte: Lucrul incredibil pe care l-au descoperit oamenii de știință

Femeia, care născuse de două ori înainte, murise din cauza unei supradoze de heroină. Cazul a fost neobișnuit și întâmplător, deoarece a fost primul caz modern în care practicienii medicali au putut documenta un caz de extruziune fetală postmortem în desfășurare.

În 2008, cadavrul unei femei de 38 de ani, însărcinată în șapte luni, a fost, la rândul său, descoperit pe un câmp, la patru zile după ce dispăruse de la locuința ei din Panama. Femeia fusese ucisă. Exact ca în toate celelalte cazuri, suferise o asemenea naștere.

În 2019, rapoartele de autopsie în cazul crimelor familiei Watts din august 2018 au dezvăluit că Shanann Watts, care era însărcinată în săptămâna a 15-a în momentul uciderii ei, a fost găsită într-o groapăi, iar fătul a fost expulzat din corpul ei, împreună cu placenta și cordonul ombilical.

Vezi și: Au ajuns în spațiu la sute de mii de ani după moarte. Cine sunt „astronauții” post-mortem, care este explicația

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele