23 mart. 2024 | 13:11

Explozia impresionantă a unei stele va fi vizibilă pe cerul nopții: Când o vei putea vedea, conform astronomilor

ACTUALITATE
Explozia impresionantă a unei stele va fi vizibilă pe cerul nopții: Când o vei putea vedea, conform astronomilor

De acum până în luna septembrie, fii atent la un spectacol nocturn cu adevărat impresionant.

Explozia spectaculoasă a unei stele

Nu pentru artificiile obișnuite, ci pentru un eveniment ceresc rar: o explozie a unei stele de la 3000 de ani lumină distanță, care este prognozată să strălucească pe cerul nostru nocturn și să devină vizibilă cu ochiul liber în emisfera nordică.

NASA spune că explozia nova, care este, practic, atunci când un sistem de stele binare explodează, va emana din sistemul stelar T Coronae Borealis și va fi la fel de strălucitoare ca și Steaua Nordului timp de aproximativ o săptămână.

Apoi, această lumină strălucitoare se va estompa și nu va mai apărea până, poate, peste 80 de ani în viitor. Ultima dată când acest sistem stelar a explodat a fost în 1946.

Dacă dorești să urmărești acest fenomen spectaculos, explozia nova este anticipată să apară ca parte a constelației arcuite Corona Borealis, care se află între constelațiile Bootes și Hercules.

La ce să fim atenți

Ocazional, sistemele de stele binare explodează într-o explozie nova, în care hidrogenul de la o stea se acumulează pe suprafața unei stele pitice albe care orbitează. După o acumulare uriașă de hidrogen, temperatură și presiune, steaua pitică elimină stratul de hidrogen printr-o explozie termonucleară spectaculoasă și extrem de strălucitoare.

Asta se întâmplă în T Coronae Borealis, un sistem stelar binar compus dintr-o gigantă roșie și o stea pitică albă. De aproape, explozia nova trebuie să fie un eveniment violent care ar zgudui tot cerul. Dar din punctul nostru de vedere, în siguranță pe Pământ, va fi o strălucire impresionantă și minunată.

Ca referințp, exploziile stelelor reprezintă unul dintre cele mai fascinante fenomene din cosmos, captivând atât astronomii profesioniști, cât și pasionații de spațiu deopotrivă. Aceste evenimente spectaculoase aduc în prim-plan teorii complexe și descoperiri surprinzătoare, dezvăluind natura imprevizibilă și dinamică a universului nostru.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele