16 iun. 2024 | 09:34

Euro 2024, Spania – Croația: grupa B începe tare. Va reuși Spania să-și depună candidatura pentru coroana europeană?

SPORT
Euro 2024, Spania - Croația: grupa B începe tare. Va reuși Spania să-și depună candidatura pentru coroana europeană?
Euro 2024: Spania vs Croaţia

UPDATE: Spania a câștigat cu Croația, scor 3-0, în primul meci al grupei B la EURO 2024.

Meciul de deschidere al Grupei B, probabil cea mai tare de la Euro, este între Spania și Croația, de la ora 19.00, la Berlin.

Spania este de trei ori câștigătoare a Campionatului European și semifinalistă la ultimul turneu continental. Croația, în schimb, nu a trecut niciodată de sferturile de finală ale acestei competiții.

Anglia, Franța, Germania și Portugalia sunt văzute ca cele patru favorite pentru câștigarea Euro 2024, în timp ce Spania este oarecum trecută cu vederea. Echipa iberică, extrem de talentată, are cu siguranță capacitățile necesare pentru a triumfa în această vară.

Furia Roja, campioană în 1964, 2008 și 2012, a pierdut în 2020, la penaltiuri, în fața viitorilor câștigători, Italia. Squadra azzurra este și acum adversara Spaniei, dintr-o grupă din care mai face parte și Albania.

Există și posibilitatea de a avansa prin faza grupelor cu un loc trei, și n-ar ar fi nicio surpriză dacă Spania, Italia și Croația ar intra în runda eliminatorie.

Spania va intra în acest meci într-o formă bună, după ce a câștigat cele două amicale din iunie, 5-0 cu Andorra și 5-1 cu Irlanda de Nord cu 5-1, și mai are un egal făcut în martie cu Brazilia.

Spania a câștigat șase din ultimele lor zece meciuri împotriva Croației. Aici este inclusă și o victorie la penalty-uri în finala Ligii Națiunilor UEFA 2022-23.

Ultima victorie a Croației asupra Spaniei a venit tot în Liga Națiunilor UEFA, în noiembrie 2018, în optimile de finală ale Euro 2020, 5-3 după prelungiri.

Croația a fost eliminată în optimile de finală în ultimele două apariții la Campionatul European.

Trupa lui Zlatko Dalic este încrezătoare, având victorii pe linie în ultimele ultimele lor șase jocuri în toate competițiile, inclusiv o victorie cu 2-1 asupra Portugaliei într-un amical recent.

Croația a pierdut doar două din ultimele lor zece meciuri în toate competițiile.

Există numeroase necunoscute în echipa Spaniei în acest moment, deoarece antrenorul principal De la Fuente ține la secret tot ce se întâmplă în sânul echipei iberice.

Mikel Merino și Dani Olmo sunt favoriți să intre titulari pentru „La Roja”, dar la fel de bine, selecționerul ar putea miza de la început pe cuplul format din Fabian Ruiz și Nico Williams.

Aymeric Laporte ar putea rata debutul Spaniei la Euro, în condițiile în care experimentatul fundaș a lipsit de la antrenamentul de joi din cauza unei probleme musculare. Astfel, Nacho i-ar putea lua locul în centrul defensivei.

Lamine Yamal ar putea deveni cel mai tânăr jucător care a evoluat vreodată la un Campionat European. La 16 ani, jucătorul Barcelonei ar putea fi titular în primul joc al Spaniei.

Printre titulari se vor regăsi mai mult ca sigur Dani Carvajal și Alex Grimaldo.

Căpitanul Alvaro Morata va fi omul în care Spania își pune toate speranțele, el fiind sigur vârful de lance al ibericilor.

Și la Croația sunt semne de întrebare, dar la mijlocul terenului vor fi sigur experimentații și valoroșii Luka Modric, Mateo Kovacic și Marcelo Brozovic.

Lovro Majer, Andrej Kramaric și Ante Budimir sunt și ei potențiali titulari.

Ivan Perisic încă nu este la 100% refăcut, iar în centrul apărării vor fi mai mult ca sigur Marin Pongracic și Josip Sutalo. ȘI Josko Gvardiol va fi sigur component al primului unsprezece croat. Cel mai probabil, el îl va avea adversar pe partea sa chiar ăe Rodri, colegul de la Manchester City

Echipe probabile

Spania: Simon – Carvajal, Le Normand, Nacho, Grimaldo – Ruiz, Rodri, Pedri – Yamal, Morata, Williams

Croația: Livakovic – Stanisic, Sutalo, Pongracic, Gvardiol – Brozovic, Kovacic, Modric – Majer, Budimir, Kramaric.