Escrocheria la adresa eMag – cum se îmbogățesc ilegal românii
Fraudă prin scheme de retur falsificate: un bărbat din Florești, Cluj e condamnat pentru înșelarea eMAG.
Cum a fost înșelat eMag
Un bărbat în vârstă de 33 de ani din Florești, județul Cluj, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru că a păcălit eMAG, făcând comenzi de telefoane și tabletă și apoi returnând obiecte fără valoare în locul lor.
Într-un caz de înșelăciune judecat la Cluj-Napoca, s-a descoperit că în perioada decembrie 2022 – iulie 2023, bărbatul, care lucrează ca barman, a comandat cinci telefoane și o tabletă în valoare de 9.700 de lei folosind date false.
Ulterior, el a solicitat returnarea produselor și a înlocuit telefoanele și tableta cu obiecte fără valoare, precum monede sau veselă de bucătărie, folosind un sigiliu contrafăcut pentru a sigila cutiile, astfel încât să nu fie detectată schimbarea. Coletele au fost returnate prin intermediul serviciului easyBOX, iar banii au fost virați în contul său odată cu primirea coletului de retur.
„Uşurinţa în comiterea infracţiunii de înşelăciune, precum şi dezinteresul inculpatului faţă de normele penale reies inclusiv din împrejurarea că acţiunile au fost comise în decursul unui interval de câteva luni, dovedind persistență infracțională și prin folosirea unei platforme online de vânzare de bunuri”, se arată în sentință, care poate fi atacată cu apel.
Ce se arată în sentință
Frauda a fost descoperită abia când alți clienți au dorit să cumpere produsele returnate. Bărbatul a recunoscut acuzațiile și a fost condamnat la închisoare cu suspendare, având în vedere că prejudiciul a fost achitat integral.
„În ceea ce priveşte circumstanțele personale ale inculpatului, reține că în prezent, acesta are vârsta de 33 de ani, este cetățean român, necăsătorit, cu stagiul militar nesatisfăcut, angajat pe perioada nedeterminată ca barman-ospătar, având loc de muncă stabil, fiind integrat în societate și fără antecedente penale. De asemenea, potrivit înscrisurilor depuse la termenul de judecată, respectiv caracterizare din partea angajatorului, inculpatul îndeplinește sarcinile de lucru cu succes, este o persoană calmă, răbdătoare, comunicativă și activă, fiind încadrat în colectiv. În același sens sunt și caracterizările depuse de către colegii de serviciu”, se mai arată în sentința Judecătoriei Cluj-Napoca.
Caracterizările colegilor și angajatorului l-au descris ca pe o persoană calmă, răbdătoare, comunicativă și activă, fără antecedente penale, ceea ce a influențat și decizia judecătorului în stabilirea sentinței.