07 feb. 2024 | 09:42

Epilepsia și tulburarea obsesiv comportamentală, mai aproape de vindecare. Implantul pe creier care ar putea face minuni

ACTUALITATE
Epilepsia și tulburarea obsesiv comportamentală, mai aproape de vindecare. Implantul pe creier care ar putea face minuni

O femeie în vârstă de 34 de ani din SUA a devenit prima persoană care primește implantul cerebral care tratează atât epilepsia, cât și tulburarea obsesiv-comportamentală.

Fiind echipată cu dispozitivul la Universitatea de Științe și Sănătate din Oregon, Portland, Amber Pearson spune că spălatul obsesiv al mâinilor și anxietatea legată de contaminare au dispărut acum aproape în întregime.

Ce se știe despre cipul „minune”

Cu o lungime de 32 de milimetri, cipul, cunoscut sub numele de sistem de neurostimulare receptivă (RNS), i-a fost oferit inițial lui Pearson ca tratament pentru epilepsie.

Astfel de implanturi sunt folosite în mod regulat pentru această afecțiune și funcționează prin livrarea unui impuls care perturbă modelele de activitate cerebrală asociate cu convulsiile.

Vezi și: Oamenii care suferă de boli mintale, mai „bătrâni” decât ceilalți: ce se întâmplă, de fapt

Pentru a configura RNS-ul, medicii au înregistrat modelele de activitate cerebrală care apăreau atunci când Pearson era expusă la fructe de mare, un declanșator care tinde să activeze comportamentul.

După ce a fost echipată cu dispozitivul în martie 2019, Pearson a trebuit să aștepte aproximativ opt luni pentru a vedea rezultate semnificative.

Vezi și: Semnalele ascunse care pot dezvălui bolile mintale, mai clar decât o scanare a creierului: ce au descoperit oamenii de știință

Implantul i-a schimbat viața

Cu toate acestea, la următorul ei consult final, doi ani și jumătate mai târziu, le-a spus medicilor că RNS-ul i-a transformat viața.

Cercetătorii afirmă că Pearson acum „este capabilă să facă lucruri pe care le considera anterior imposibile, cum ar fi să stea lângă cineva care mănâncă ceva ce anterior i-ar fi declanșat obsesiile de contaminare și să iasă din casă fără probleme”.

Pearson însăși a explicat că „tulburarea obsesiv comportamentală este mai rea decât convulsiile”, descriind cum obișnuia să-și spele mâinile până când sângerau și adăugând că „epilepsia îmi pune limite în viață, dar tulburarea obsesiv comportamentală o controla”.

Vezi și: Legătura dintre sânge și bolile mintale: ce au descoperit cercetătorii

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele