02 mart. 2024 | 18:31

Epidemie globală de obezitate: Peste 1 miliard de oameni sunt afectați în lume

ACTUALITATE
Epidemie globală de obezitate: Peste 1 miliard de oameni sunt afectați în lume

Un miliard de oameni din întreaga lume suferă în prezent de obezitate, iar această cifră s-a cvadruplat din 1990 – o revelație alarmantă raportată într-un nou studiu din revista medicală The Lancet. Epidemia afectează în mod deosebit țările mai sărace, iar rata obezității crește mai rapid în rândul copiilor și adolescenților decât la adulți, concluzionează studiul realizat împreună cu Organizația Mondială a Sănătății.

Studiul, publicat înainte de Ziua Mondială a Obezității din 4 martie, a estimat că în 1990 erau aproximativ 226 de milioane de adulți, adolescenți și copii obezi în lume. Cifra a crescut exploziv la 1.038 de milioane în 2022.

Francesco Branca, directorul departamentului de nutriție pentru sănătate din cadrul OMS, a declarat că pragul alarmant de un miliard de oameni a fost atins „mult mai devreme decât am anticipat”. În timp ce medicii erau conștienți de creșterea rapidă a obezității, cifra simbolică era estimată a se concretiza abia în 2030, scrie CNN.

Vezi și: Greutatea normală în funcție de înălțime, vârstă și constituție. Câte kilograme ar trebui să ai, tabelul cu proporțiile recomandate de specialiști

Cifrele șocante:

Cercetătorii au analizat datele privind greutatea și înălțimea a peste 220 de milioane de persoane din mai mult de 190 de țări pentru a ajunge la aceste estimări, precizează The Lancet.

  • 2022: 504 milioane de femei adulte și 374 de milioane de bărbați erau obezi. Studiul indică faptul că rata obezității s-a triplat în rândul bărbaților (14%) și s-a dublat în cazul femeilor (18,5%) din 1990.
  • Aproximativ 159 de milioane de copii și adolescenți trăiau cu obezitate în 2022, în creștere față de aproximativ 31 de milioane în 1990.

Riscuri și cauze:

Obezitatea, o boală cronică și complexă, crește mult riscul de deces din cauza bolilor de inimă, diabetului și a anumitor tipuri de cancer. Totodată, supraponderabilitatea a crescut riscul de deces în timpul pandemiei de coronavirus.

Țările din Polinezia și Micronezia, Caraibe, Orientul Mijlociu și Africa de Nord au fost afectate în mod disproporționat de această creștere.

„Aceste țări au acum rate ale obezității mai mari decât multe țări industrializate cu venituri mari, în special cele din Europa”, se arată în studiu.

„În trecut, am avut tendința de a considera obezitatea drept o problemă a celor bogați, acum este o problemă a lumii întregi”, a declarat Branca. Acesta a subliniat schimbările rapide ale obiceiurilor alimentare în țările cu venituri mici și medii.

Dezechilibrul major al alimentației este un factor central al obezității: „Transformarea foarte rapidă a sistemelor alimentare nu este în bine”.

Tendințe și avertismente:

Majid Ezzati de la Imperial College London, autorul principal al studiului, a declarat că există semne că obezitatea se stabilizează în unele țări din sudul Europei, precum Franța și Spania, „în special în cazul femeilor”.

Cu toate acestea, el a precizat că în majoritatea țărilor există mai multe persoane care suferă de obezitate decât de subponderalitate. Studiul subliniază că numărul persoanelor subponderale a scăzut de la începutul anilor 1990.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat: „Acest nou studiu pune în lumină importanța prevenirii și gestionării obezității de la o vârstă fragedă până la maturitate, prin dietă, activitate fizică și îngrijire adecvată, după caz”.

El a adăugat că „revenirea pe drumul cel bun” pentru a îndeplini obiectivele globale de reducere a ratelor obezității „necesită cooperarea sectorului privat, care trebuie să fie responsabil pentru impactul produselor sale asupra sănătății”.

OMS a susținut impozitarea băuturilor dulci, limitarea comercializării alimentelor nesănătoase către copii și creșterea subvențiilor pentru alimente sănătoase. Experții spun că noile tratamente medicamentoase împotriva diabetului pot ajuta, de asemenea, la combaterea obezității, scriu cei de la

Cu peste un miliard de oameni afectați, obezitatea este o problemă globală cronică de sănătate publică. Cercetările continue și abordările multidisciplinare, care includ politici publice, modificări ale alimentației și ale stilului de viață, sunt esențiale pentru a combate această epidemie tot mai răspândită.