24 iun. 2024 | 13:48

Enigma Stonehenge, una dintre cele mai mari din lume: Cum au apărut, de fapt, misterioasele pietre

ACTUALITATE
Enigma Stonehenge, una dintre cele mai mari din lume: Cum au apărut, de fapt, misterioasele pietre

Misterul modului în care pietrele uriașe de la Stonehenge au fost transportate din Țara Galilor este unul dintre cele mai mari enigme ale arheologiei. Totuși, un nou studiu al unui bolovan „pierdut”, prelevat de la situl Stonehenge acum peste 90 de ani, sugerează că oamenii s-ar putea să nu fi mutat deloc pietrele.

Descoperirea bolovanului Newall

Dr. Brian John, un fost lector de geologie de la Universitatea Durham, susține că acest bolovan de bluestone prezintă semne care sugerează că a fost mutat de ghețari. Aceasta contrazice teoria comună că bluestone-ul a fost extras din dealurile Preseli din sud-vestul Țării Galilor și transportat manual până pe câmpia Salisbury.

Vorbind pentru MailOnline, Dr. John a declarat: „Cred că este extrem de semnificativ pentru că sprijină presupunerea pe care o am de câțiva ani că aceste pietre nu au fost transportate de oameni”. În afară de pietrele mari de sarsen care formează aspectul distinctiv al Stonehenge-ului, situl este, de asemenea, gazda a aproximativ 80 de pietre mai mici de bluestone. În general, se acceptă că aceste pietre provin din dealurile Preseli, dar modul în care au ajuns la Stonehenge este adesea dezbătut.

Analiza bolovanului Newall

Argumentul lui Dr. John se bazează pe analiza unui bolovan de bluestone de mărimea unui craniu uman, cunoscut sub numele de bolovanul Newall. Acest bolovan a fost excavat pentru prima dată în 1924 de geologii Colonel Hawley și Robert Newall. Inițial, Hawley a crezut că roca este doar o bucată de gunoi și a vrut să o arunce, dar Newall a salvat piatra și a plasat-o într-o cutie de carton în podul său alături de alte descoperiri de la sit. Bolovanul a rămas acolo până când Newall l-a predat Muzeului Salisbury cu puțin timp înainte de a muri în 1976.

După un scurt interes pentru bolovan în 1977, acesta a fost depozitat și uitat timp de 46 de ani. În 2022, Dr. John a găsit o referință la bolovan și a întrebat directorul muzeului, Adrian Green, dacă acesta mai este în depozit. După ce a descoperit că este, i s-a permis să îl examineze și să efectueze o analiză atentă a caracteristicilor sale de suprafață. Printr-o analiză detaliată, Dr. John a identificat o serie de semne care sugerează transportul glacial, nu uman.

„Bolovanii transportați de ghețari tind să aibă fațete”, explică Dr. John.

„Asta înseamnă că au mai multe fețe diferite la unghiuri una față de alta, ceea ce indică unde un bolovan a fost abrazat sau, practic, șlefuit”.

Pe măsură ce bolovanii se mișcă cu un ghețar, ei se răstoarnă de pe o parte pe alta, creând mai multe fețe plate cu margini rotunjite, la fel ca bolovanul Newall. În plus, bolovanul prezintă o serie de zgârieturi și mici fracturi, numite striații și „chattermarks”, care sunt adesea cauzate de transportul glacial.

Deși bolovanul Newall nu este exact același tip de rocă ca celelalte bluestone-uri, Dr. John spune că acest lucru este exact ceea ce ar prezice teoria sa. El spune: „Se afirmă adesea în articolele populare că bluestone-urile sunt toate făcute din dolerit punctat, care este acest tip de rocă magmatică pe care o găsim în dealurile Preseli, dar de fapt sunt aproximativ 30 de tipuri diferite de rocă. Această gamă enormă de tipuri de roci este absolut tipică pentru modul în care gheața se deplasează pe teren și ridică bolovani de ici și colo.”

Dr. John sugerează că aceasta oferă dovezi convingătoare că bolovanul Newall și toate celelalte bolovani mai mici de bluestone de la Stonehenge au fost mutați de ghețari.

Controversa continuă

Afirmațiile lui Dr. John îl plasează în centrul uneia dintre dezbaterile controversate ale Stonehenge-ului. Ideea că pietrele au fost transportate pe câmpia Salisbury a început cu geologul Herbert Henry Thomas în 1923. Deși Thomas s-a înșelat spectaculos în aproape tot, teoria transportului uman este încă extrem de populară. O echipă de cercetători condusă de profesorul Mike Parker Pearson de la UCL a fost unul dintre cei mai activi susținători ai acestei teorii, argumentând că pietrele au fost mutate pe uscat. Recent, profesorul Pearson și echipa sa au pretins chiar că au descoperit dovezi care identifică cariera bluestone-ului de la Stonehenge, datând aceasta în 3000 î.Hr.

Totuși, Dr. John spune acum că descoperirea sa ar trebui să „deschidă dezbaterea” pentru a lua în considerare alte teorii. El afirmă: „Herbert Thomas a crezut că, deoarece transportul glacial era imposibil, ele trebuie să fi fost transportate de oameni. Aceasta este acum parte a mitului nostru național, deoarece oamenii nu au pus-o serios la îndoială înainte; a fost pur și simplu acceptată ca adevăr”. În loc de un proiect de construcție ordonat și deliberat, Dr. John spune: „Cred că întotdeauna a fost un pic de harababură.”

El argumentează că constructorii neolitici au folosit pur și simplu pietrele pe care le aveau în imediata apropiere, rearanjând și mutând pietrele mai mici de bluestone după cum era necesar. Și, când au ajuns în cele din urmă să călătorească prea departe pentru a aduna mai multe pietre, proiectul a fost pur și simplu abandonat în starea în care îl găsim acum.

„A fost o analiză cost-beneficiu neolitică în care, în cele din urmă, costurile de obținere a pietrelor erau mai mari decât beneficiile pe care le obțineau”, spune el.

Totuși, testul final pentru teoria sa ar fi datarea cosmogenică – un test pentru a determina cât timp au fost expuse rocile la suprafață prin măsurarea expunerii lor la razele cosmice. Dacă Dr. John are dreptate, suprafața extrem de erodată a rocilor ar trebui să fi fost expusă la elemente timp de sute de mii de ani. Alternativ, dacă pietrele au fost extrase, ele ar trebui să fi fost expuse radiației cosmice timp de aproximativ 3.000 până la 5.000 de ani.

În timp ce dezbaterea privind originea pietrelor este încă foarte vie, Dr. John crede că dovezile de eroziune vor rămâne puternice. El concluzionează: „Sunt foarte încrezător că, dacă una sau alta universitate poate să se organizeze și să facă efectiv acest lucru, aceste pietre vor fi văzute ca fiind supuse bombardamentului cosmogenic din atmosferă pentru posibil sute de mii de ani. Acest lucru ar distruge ideea de extracție odată pentru totdeauna”.