26 ian. 2024 | 15:26

Energia regenerabilă va deveni principalul producător de electricitate: Cum ne afectează, ce spun specialiștii

ACTUALITATE
Energia regenerabilă va deveni principalul producător de electricitate: Cum ne afectează, ce spun specialiștii

Energia regenerabilă va eclipsa cărbunele ca principală sursă de producție de electricitate la nivel global în 2025, conform estimărilor Agenției Internaționale a Energiei (IEA).

Energia regenerabilă, în 2025

În raportul său anual despre piața electricității, IEA prognozează că energia regenerabilă va reprezenta 37% din producția totală de electricitate în 2026, în creștere față de 30% înregistrat în 2023, acest avans fiind în mare parte atribuit reducerii costurilor pentru energia fotovoltaică. În același timp, se anticipază că producția de electricitate din cărbune va scădea cu aproximativ 1,7% anual până în 2026, în special din cauza reducerii utilizării acestui combustibil fosil în China.

De asemenea, se preconizează că producția de electricitate a centralelor nucleare la nivel mondial va atinge un nou maxim istoric, pe măsură ce producția centralelor din Franța se va redresa după nivelurile scăzute înregistrate în 2022, mai multe centrale din Japonia urmând să fie repuse în funcțiune, iar noi reactoare urmând să intre în funcțiune pe piețele din China, India, Coreea de Sud și Europa.

Vezi și: Ce se întâmplă cu energia regenerabilă: Cum evoluează noile tehnologii

Ce arată statisticile

În acest context, ponderea combustibililor fosili în producția de electricitate este estimată să scadă de la 61% în 2023 la 54% în 2026, coborând sub pragul de 60% pentru prima dată de la începutul publicării datelor statistice în 1971.

„Sectorul electricității generează în prezent mai multe emisii de CO2 decât orice alt sector al economiei mondiale, așadar este încurajator faptul că creșterea rapidă a energiei regenerabile și expansiunea continuă a energiei nucleare sunt susceptibile să acopere întreaga creștere a cererii globale de electricitate în următorii trei ani,” a declarat directorul IEA, Fatih Birol.

Datele IEA indică faptul că cererea de electricitate va crește în medie cu 3,4% începând din 2024 până în 2026, după ce ritmul de creștere a încetinit ușor la 2,2% în 2023. În paralel, se estimează că emisiile globale de CO2 vor scădea cu 2,4% în 2024, urmate de scăderi mai mici în 2025 și 2026, conform raportului „Electricity 2024”.

Ca referință, Agenția Internațională a Energiei reprezintă principalul organism de consultanță în probleme energetice pentru cele mai dezvoltate 29 de state. A fost înființată în urma primului șoc petrolifer din 1973-1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Vezi și: 80 de milioane de km de rețea electrică trebuie construite sau reparate: Lumea trebuie să investească urgent