Detaliul care ar putea schimba industria mașinilor electrice, descoperit de inteligența artificială
Inteligența artificială (AI) a descoperit un nou material care ar putea reduce utilizarea litiului în baterii.
Inteligența artificială și mașinile electrice
Un nou material care ar putea reduce dramatic cantitatea de litiu folosită în baterii a fost identificat de inteligența artificială (AI). Descoperiri ca aceasta ar fi durat ani în trecut, dar puterea vertiginoasă a computerului acum înseamnă că pot fi găsite în câteva zile.
Noul material a fost dezvăluit recent în timpul unei asociații între Microsoft și Pacific Northwest National Laboratory (PNNL), care a folosit ajutorul AI avansate și a calculatoarelor de înaltă performanță (HPC), un tip de calcul bazat pe cloud care utilizează numere mari de calculatoare pentru a rezolva sarcini științifice și matematice complexe.
Sistemul a analizat peste 32 de milioane de potențiale materiale anorganice și, în doar 80 de ore, a reușit să reducă acest lucru la 18 candidați promițători care ar putea fi utilizați în dezvoltarea bateriilor. Oamenii au testat apoi acești candidați și au descoperit un electrolit care părea deosebit de promițător.
Bateriile litiu-ion urmează să devină un instrument neprețuit în tranziția către energia durabilă. Având în vedere importanța lor tot mai mare, cererea de litiu este de așteptat să crească de cinci până la zece ori până la sfârșitul acestui deceniu, potrivit Departamentului pentru Energie al SUA.
Vezi și: Se ieftinesc mașinile electrice: În ce condiții, ce spun specialiștii
Depozitele naturale de litiu, o problemă
Cu toate acestea, sunt multe obstacole de depășit. Depozitele naturale de litiu sunt relativ rare, în timp ce exploatarea minieră poate fi costisitoare, dăunătoare mediului și comunităților locale și predispusă să provoace conflicte geopolitice. Acesta este motivul pentru care oamenii de știință, precum și puterile care sunt, sunt atât de dornice să găsească materiale care ar putea fi folosite ca înlocuitor.
Materialul este un electrolit în stare solidă. Se credea că ionii de sodiu și de litiu nu puteau fi utilizați împreună într-un singur sistem de electroliți în stare solidă din cauza calităților lor chimice, dar sistemul AI a indicat că un astfel de material era posibil. Când cercetătorii au testat ideea, s-a dovedit a fi adevărată.
Deoarece electrolitul folosește atât litiu, cât și sodiu, precum și alte elemente, reduce cantitatea de litiu necesară cu până la 70 la sută.
Cercetătorii de la Microsoft și PNNL au sintetizat de atunci materialul și l-au folosit pentru a realiza baterii prototip funcționale. În prezent, se află într-un proces îndelungat de testare a acestor baterii pentru a vedea cum rezistă în lumea reală.