25 sept. 2024 | 11:06

Detailat sau detaliat? Care este varianta corectă a cuvântului

CHESTII
Detailat sau detaliat? Care este varianta corectă a cuvântului

În limba română, este ușor să întâlnim cuvinte similare care ne pot pune în dificultate atunci când vine vorba de alegerea variantei corecte. Un astfel de caz este cel al cuvintelor „detailat” și „detaliat”.

Confuzia apare frecvent, mai ales datorită influenței altor limbi, cum ar fi engleza, asupra vocabularului românesc. În continuare, vom analiza ambele forme și vom clarifica care este varianta corectă și acceptată de normele limbii române.

Originea și influențele lingvistice

Cuvântul „detaliat” provine din substantivul „detaliu”, care are origini franțuzești, din cuvântul „détail”. Acesta, la rândul său, derivă din latinescul „detaillare”, care înseamnă a tăia în bucăți mici. În română, verbul „a detalia” înseamnă „a prezenta în detaliu, a descrie pe larg”.

Astfel, forma corectă a adjectivului derivat din acest verb este „detaliat”, adică ceva care este explicat sau descris cu detalii amănunțite.

Pe de altă parte, forma „detailat” este o greșeală care provine, cel mai probabil, din influența limbii engleze, unde „detail” este un cuvânt comun. Totuși, în limba română, acest termen nu a fost acceptat și nu este folosit în mod corect. Așadar, varianta „detailat” este incorectă.

Norme și uz corect

Conform normelor gramaticale din limba română, forma corectă este „detaliat”, și nu „detailat”. Aceasta este singura formă acceptată de Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX). Astfel, atunci când ne referim la ceva descris cu amănunte sau detalii, trebuie să folosim adjectivul „detaliat”.

Exemple de uz corect:

Am primit un raport detaliat despre situația financiară.
Profesorul a oferit explicații detaliate despre tema de astăzi.
Planul detaliat al proiectului va fi prezentat săptămâna viitoare.

Greșeli de evitat:

Am primit un raport detailat despre situația financiară. (incorrect)
Profesorul a oferit explicații detailate despre tema de astăzi. (incorrect)

Aceste greșeli apar adesea din cauza influenței limbilor străine asupra limbii române, însă este important să respectăm normele gramaticale și să folosim termenii corecți în scriere și vorbire.

Forma „detaliat” reflectă un standard lingvistic corect și este recunoscută oficial de DEX. Așadar, data viitoare când trebuie să descrii ceva cu amănunte, nu uita să folosești varianta corectă: detaliat!