04 iul. 2024 | 12:00

Descoperiri arheologice sugerează că femeile foloseau un accesoriu „modern” acum 12.000 de ani

ACTUALITATE
Descoperiri arheologice sugerează că femeile foloseau un accesoriu

Relația femeilor cu gențile ar putea data de mii de ani.

Cercetătorii au descoperit gravuri pe pereți antici care par să reprezinte genți, concepute cu o carcasă pătrată și un mâner scurt, semicircular. Unele dintre aceste reprezentări datează de acum 12.000 de ani, ceea ce precede apariția machiajului, parfumurilor și a periilor de păr.

Descoperiri în diverse locații antice

Cele mai vechi imagini au fost descoperite în Turcia, printre ruinele templului megalitic Göbekli Tepe, care prezintă mari piloni de piatră gravate cu imagini de genți. Cercetătorii au găsit același design în Mexic, Irak și în unele părți ale Americii de Sud, ridicând și mai multe întrebări despre semnificația motivului – în special cum civilizații atât de îndepărtate și-au imaginat același obiect.

Deși imaginile sunt aproape identice cu gențile moderne, experții au sugerat că multe dintre ele ar putea reprezenta coșuri. Cu toate acestea, unii au argumentat că ideea de geantă ar fi putut fi creată de civilizațiile antice.

Göbekli Tepe, construit în anul 9000 î.Hr., prezintă mari piloni de piatră în formă de T aranjați în cercuri, care probabil erau folosiți pentru evenimente sociale și ritualuri. Unele dintre structurile sale prezintă imagini ce par a fi haine, curele, șorțuri și genți.

Teorii despre semnificația obiectului

Deși experții nu știu exact ce semnifică motivele, ei au teoretizat că oamenii antici vedeau designul în relație cu cosmosul. Pătratul „geanta” ar putea reprezenta Pământul, iar cercul conectat era un simbol al spiritualității. Texte antice au arătat că civilizațiile trecute credeau că Pământul era plat, ceea ce ar putea explica de ce l-au reprezentat ca un pătrat în arta lor.

Cu toate acestea, unii cercetători au argumentat că designul reprezenta conexiunea dintre planeta noastră și cer.

Un alt exemplu timpuriu al unei genți a fost găsit în hieroglifele egiptene antice, create acum aproximativ 5.000 de ani, care arată zei purtând o geantă mică, pătrată, ce simboliza prosperitatea. În timp ce arheologii au găsit dovezi ale coșurilor și sacilor de unelte folosiți de civilizație, nu au descoperit încă ce a fost gravat pe pereți.

Descoperiri similare au fost făcute și în Irak. Plăci mari de piatră găsite printre ruinele unui palat asirian construit între 883 și 859 î.Hr. descriu geni cu aripi care purtau o geantă.

Interpretări diverse ale descoperirilor

Structura prezintă un geniu cu aripi mari, penate, ținând ceea ce unii au afirmat că este o geantă – în timp ce alții sunt siguri că este o găleată mică. Mulți experți au convenit că era destinată să transporte poțiuni magice pe care geniul le-ar fi presărat prin holuri, dar alte traduceri au sugerat că arta arată o geantă umplută cu substanțe intoxicante.

Istoricul Dr. David Miano a explicat într-un videoclip recent pe YouTube că aceste figuri de pe palatele asiriene au adesea corpuri umane și capete de animale, fiind numite Apkalu. Ele sunt divinități minore cu puterea de a proteja, conform scrierilor antice. „Ei poartă aceste lucruri pe care oamenii le numesc genți, dar în realitate sunt găleți destinate să transporte apă din palmierii sacri de curmale,” a spus Dr. Miano, subliniind că arheologii au găsit găleți antice în Irak care arată similar cu gravurile.

Același motiv a fost găsit și în Tula, Mexic, printre ruinele create de tolteci, care arată o figură umanoidă ținând o geantă înconjurată de un șarpe. Statuile uriașe din piatră din Tula arată, de asemenea, figuri care țin o geantă la marginea lor – structurile au fost create în 750 d.Hr.

„O geantă este un accesoriu foarte simplu, oricine ar putea să-l inventeze”, a spus Dr. Miano.

„Nu trebuie să înveți de la altă cultură, poți să-l inventezi singur”.