27 iul. 2024 | 09:23

Descoperirea unui medicament ce prelungește viața șoarecilor atrage atenția oamenilor de știință

ACTUALITATE
Descoperirea unui medicament ce prelungește viața șoarecilor atrage atenția oamenilor de știință

Într-un nou studiu, șoarecii de laborator cărora li s-a administrat un medicament experimental au fost denumiți „bunici” datorită aspectului lor tineresc, chiar și atunci când îmbătrâneau peste durata de viață așteptată.

Conform BBC, testele pentru un medicament ce se crede că elimină o proteină cunoscută sub numele de interleukină-11 — care în stadiile incipiente ajută la formarea oaselor, dar mai târziu provoacă inflamații ce duc la multe boli asociate îmbătrânirii — au avut deja un succes intrigant la șoareci.

Studiu nou, publicat în Nature

Studiul, publicat în revista Nature și realizat de cercetători de la Imperial College London, Duke-NUS din Singapore și MRC Lab of Medical Sciences, a descoperit că șoarecii tratați cu un medicament ce elimină interleukina-11 au devenit mai slabi, au avut o blană mai sănătoasă și nivele semnificativ mai scăzute de cancer comparativ cu omologii lor de aceeași vârstă.

Conform unui comunicat de presă al guvernului britanic, medicamentul a prelungit durata medie de viață a șoarecilor masculi cu 22.4% și a femelelor cu 25%.

Speranțe pentru aplicarea la oameni

În prezent, cercetătorii lucrează pentru a determina dacă aceleași rezultate pot fi obținute și la oameni. Medicamentul, care utilizează un anticorp fabricat ce țintește interleukina-11, este testat și pe pacienți umani cu fibroză pulmonară, o afecțiune care cauzează dificultăți de respirație din cauza cicatricilor pulmonare.

Deși testele umane nu sunt încă finalizate, cercetătorii sunt optimiști în privința potențialului său.

„Acest studiu este un pas important spre înțelegerea mai bună a îmbătrânirii”, a declarat prof. Anissa Widjaja de la școala medicală Duke-NUS din Singapore în comunicatul de presă.

„Am demonstrat, la șoareci, o terapie care ar putea potențial extinde îmbătrânirea sănătoasă”.

Entuziasm și precauție

Colegul său de la Duke-NUS și coautorul studiului, Stuart Cook, a fost chiar mai entuziast, descriind posibilitățile pe care le prezintă medicamentul ca fiind „tantalizatoare”. Într-o declarație pentru BBC, Cook a spus că este încântat de cercetare deoarece, dacă va produce un efect anti-îmbătrânire similar la oameni, medicamentul ar fi „transformator” și că l-ar lua el însuși dacă va fi cazul.

„Sunt multe remedii false acolo”, a spus specialistul cardiovascular, „așa că încerc să mă bazez pe date și acestea sunt cele mai puternice disponibile”.