20 dec. 2024 | 10:59

Descoperirea unei amulete misterioase de argint vechi de 1.800 de ani rescrie istoria creștinismului în Europa

ACTUALITATE
Descoperirea unei amulete misterioase de argint vechi de 1.800 de ani rescrie istoria creștinismului în Europa
Amuletă de argint veche de 1.800 de ani

O descoperire arheologică fascinantă din Frankfurt, Germania, a adus la lumină o amuletă de argint veche de 1.800 de ani, care poate rescrie istoria creștinismului în Europa. Această piesă remarcabilă, denumită „inscripția de argint din Frankfurt”, conține un text gravat în limba latină și este considerată cea mai veche dovadă cunoscută a creștinismului la nord de Alpi.

Gravura, care măsoară doar 3,5 centimetri în lungime, a fost descoperită în 2018 într-un mormânt din fosta așezare romană Nida, pe locul actualei metropole Frankfurt. Deși a fost găsită acum câțiva ani, abia recent a fost descifrată complet datorită tehnologiei de tomografie computerizată (CT), care a permis „desfășurarea digitală” a foliei extrem de subțiri de argint.

Inscripția: mărturia unei credințe timpurii riscante

Inscripția cuprinde 18 rânduri în latină, făcând referire la Domnul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, și la Sfântul Tit, un misionar creștin timpuriu. Potrivit cercetătorilor, aceasta este o dovadă pur creștină, fără influențe păgâne sau iudaice, lucru extrem de rar în perioada respectivă.

La momentul gravurii, între anii 230 și 270 d.Hr., creștinismul era încă perceput ca o sectă emergentă, iar adepții săi riscau persecuții grave. Prezența unei astfel de amulete indică nu doar devotamentul profund al posesorului, ci și faptul că acesta își asuma un risc semnificativ prin afișarea credinței sale.

Amuleta a fost găsită sub bărbia unui schelet masculin, ceea ce sugerează că era purtată la gât, probabil pentru protecție spirituală, inclusiv în viața de apoi. În același mormânt au mai fost descoperite un bol de tămâie și un vas de lut ars, care ar fi putut fi obiecte personale ale decedatului.

Impactul descoperirii asupra istoriei creștinismului

Cercetarea a fost condusă de Markus Scholz, profesor de arheologie la Universitatea Goethe din Frankfurt, în colaborare cu Leibniz Center for Archaeology (LEIZA). Echipa a reconstruit inscripția bucată cu bucată folosind imagini 3D, iar rezultatele au fost descrise ca o „senzație științifică” de primarul Frankfurtului, Mike Josef.

Descoperirea nu doar că împinge istoria creștinismului în Frankfurt cu 50-100 de ani mai devreme decât se credea, dar ar putea indica existența altor situri de înmormântare creștine timpurii în Europa. „Acest artefact este o fereastră rară către viața spirituală a creștinilor timpurii din Imperiul Roman,” a subliniat Scholz.

În mod tradițional, amuletele din acea perioadă erau adesea o combinație de simboluri păgâne, iudaice și creștine, ceea ce face ca această piesă pur creștină să fie cu atât mai specială. Inscripția exclusiv în limba latină este și ea remarcabilă, având în vedere că majoritatea textelor religioase de acest tip erau scrise în greacă sau ebraică.

Această amuletă, pe lângă semnificația ei religioasă, reprezintă un obiectiv de studiu interdisciplinar, incluzând arheologia, teologia și antropologia. Dr. Ina Hartwig, responsabilă pentru cultură și știință în Frankfurt, a afirmat că această descoperire va avea un impact de durată asupra cercetării.

Descoperirea amuletei de argint din Frankfurt este mai mult decât o piesă arheologică; este un simbol al curajului și al credinței unei comunități care a modelat istoria religioasă a Europei.