Descoperirea de la Pompeii: Acest graffiti dezvăluie latura violentă a copiilor romani FOTO
Pe măsură ce zidurile au existat, oamenii au scrijelit pe ele. Recent, arheologii au descoperit graffiti antice cu gladiatori luptându-se printre ruinele orașului roman Pompeii.
Aceste schițe cu cărbune, descoperite în curtea casei denumite Casa del Secondo Cenacolo Colonnato (Casa Ultimei Cine Colonnate) din Parcul Arheologic Pompeii, oferă o perspectivă fascinantă asupra mentalității romanilor antici și a predilecției lor pentru violență.
Graffiti-ul antic al gladiatorilor
Potrivit cercetătorilor, desenele au fost realizate de copii cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani. Această ipoteză este susținută de descoperirea conturului unei mâini mici, trasat cu cărbune pe zid. Publicate în Excavations from Pompeii, aceste descoperiri sugerează că unii copii romani vizitau amfiteatrele pentru a urmări spectacolele sângeroase și că erau familiarizați cu brutalitatea vieții din acea epocă.
„Este legitim să presupunem, pe baza dovezilor literare, că acei copii erau prezenți la aceste spectacole”, au scris cercetătorii.
„Desenele de la Casa del Cenacolo Colonnato confirmă această ipoteză: ceea ce vedem este o mărturie directă a întâlnirii dintre un suflet infantil – foarte receptiv și plin de imaginație – și cruda distracție a vremii, care, pe lângă jocurile gladiatorilor și vânătorile cu animale, implica și execuții de criminali și sclavi”.
Impactul expunerii la violență asupra societății romane
Cercetătorii speculează că această expunere timpurie la brutalitate ar fi putut influența profund mentalitatea și comportamentul societății romane.
„Mai multe studii recente au evidențiat o legătură între expunerea timpurie la imagini și filme violente și nivelurile ridicate de agresivitate în adolescență și la maturitate. Poate într-o zi vom putea înțelege cât de mult au influențat aceste fenomene societatea romană acum 2.000 de ani”, concluzionează ei.
Pe lângă desenele cu gladiatori, excavările recente au scos la lumină rămășițele unui bărbat și ale unei femei în Casa Pictorilor la Muncă. Această vilă a primit numele datorită numeroaselor oale de vopsea și boluri de amestecare găsite, semn că echipa de muncitori a fost nevoită să fugă brusc în timpul catastrofei din 79 e.n., când erupția vulcanului Vezuviu a distrus orașul Pompeii și a ucis mii de oameni în orașele învecinate Herculaneum, Oplontis și Stabiae.
Erupția a acoperit Pompeii și orașele din jur cu peste 6 metri de cenușă și alte resturi vulcanice. Deși devastatoare, această catastrofă a păstrat așezările pentru secole, oferind cercetătorilor moderni o perspectivă incredibil de clară asupra vieții cotidiene din Roma antică.
„Din ce în ce mai mult, Pompeii dezvăluie noi descoperiri minunate și se confirmă ca o comoară extraordinară”, a declarat Gennaro Sangiuliano, ministrul italian al culturii, referitor la recenta descoperire.
Astfel, aceste desene antice nu numai că ne oferă o fereastră către trecutul roman, dar ne invită și să reflectăm asupra influențelor violenței asupra tinerelor generații de atunci și de acum.