Descoperirea de 3.300 de ani făcută în Marea Mediterană a uimit arheologii. Ar putea fi cea mai veche epavă găsită vreodată
O descoperire recentă în Marea Mediterană a captat atenția comunității arheologice internaționale. Arheologii israelieni au dezvăluit că au găsit rămășițele celei mai vechi epave din adâncurile mării, datând de aproximativ 3.300 de ani. Aceasta este considerată cea mai veche epavă descoperită până acum și oferă noi perspective asupra abilităților navigaționale ale vechilor marinari.
Descoperirea și importanța sa
În timpul unui sondaj rutinar pentru petrol și gaze, efectuat de firma Energean, camerele submersibilelor robotizate au surprins imagini uimitoare cu un morman de amfore pe fundul mării, la o adâncime de 1.800 de metri și la 90 km nord de coasta Israelului. Amforele, care sunt vechi de 3.300 de ani, au fost descoperite într-o stare aproape intactă, fapt ce adaugă o valoare excepțională descoperirii.
Conform experților de la Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA), această epavă sugerează că marinarii din acea perioadă erau capabili să navigheze folosind navigația celestă, adică se ghidau după pozițiile soarelui și stelelor. Această tehnică avansată de navigație indică faptul că aceștia puteau traversa Marea Mediterană fără a avea un punct de reper vizibil de pe coastă, demonstrând un nivel ridicat de cunoștințe și abilități maritime.
Contextul istoric și semnificația arheologică
Epava, despre care se crede că aparține Canaanienilor, un popor care locuia într-un teritoriu ce se întindea de la actuala Turcie până în Egipt, a fost descoperită într-o zonă unde, până acum, se credea că navigația se desfășura prin flitul sigur de la un port la altul, de-a lungul coastei. Descoperirea schimbă această percepție, arătând că vechii marinari puteau să navigheze pe distanțe mari, departe de uscat, folosind doar indicii celeste.
Jacob Sharvit, șeful unității marine a IAA, a subliniat importanța acestei descoperiri, afirmând că aceasta dezvăluie pentru prima dată abilitățile navigaționale ale marinarilor antici într-un mod fără precedent. Dr. Karnit Bahartan de la compania Energean, care a participat la descoperire, a descris aceasta ca fiind o „descoperire cu adevărat senzațională”, remarcând faptul că până acum nu au mai fost găsite alte epave din Epoca Bronzului Târziu la o distanță atât de mare de țărm.
Două dintre amfore au fost extrase cu instrumente special concepute pentru a nu deranja celelalte artefacte rămase pe fundul mării. Aceste amfore vor fi expuse în această vară la Campusul Național pentru Arheologia Israelului din Ierusalim, oferind publicului ocazia de a vedea de aproape aceste relicve antice remarcabile.
Descoperirea nu numai că schimbă înțelegerea noastră asupra abilităților de navigație ale vechilor marinari, dar oferă și un bogat material de studiu pentru arheologi și istorici, contribuind la o mai bună înțelegere a comerțului și culturii din perioada respectivă, conform BBC.