20 mart. 2024 | 09:23

Descoperirea care va schimba lumea: Cum dublezi viteza de procesare și-ți faci computerul de două ori mai rapid

ACTUALITATE
Descoperirea care va schimba lumea: Cum dublezi viteza de procesare și-ți faci computerul de două ori mai rapid

Imaginează-ți descoperirea care ar face laptopul să ruleze de două ori mai rapid fără nicio actualizare hardware, doar prin aplicarea unor algoritmi software mai inteligenți.

Acesta este promisiunea unei noi cercetări care ar putea schimba modul în care funcționează dispozitivele de astăzi.

Echipa din spatele cercetării, de la Universitatea din California, Riverside (UCR), afirmă că lucrarea are un potențial imens, nu doar pentru sporirea performanței hardware, ci și pentru creșterea eficienței și reducerea semnificativă a consumului de energie.

În ce constă descoperirea

Cunoscut sub denumirea de multitasking simultan și heterogen (SHMT), procesul inovator profită de faptul că telefoanele moderne, computerele și alte gadgeturi folosesc de obicei mai mult de un procesor pentru a-și realiza operațiile.

Chiar dacă termenul de procesor este încă folosit pentru a descrie creierele dispozitivelor hardware moderne, de obicei există o combinație de mai mulți procesoare care lucrează împreună: unul pentru grafică numit unitate de procesare grafică (GPU), precum și unul pentru învățare automată numit unitate de procesare tensorială (TPU), poate, fără a menționa unitatea centrală de procesare pentru manipularea calculelor generale de calcul.

Configurația de test a inclus un CPU ARM Cortex-A57, un GPU Nvidia și un TPU Edge de la Google. Utilizând multitasking-ul și heterogen, execuția codului de probă a fost de 1,95 ori mai rapidă, în timp ce consumul de energie a fost redus cu 51%.

Mai avem de așteptat până să simțim „pe pielea noastră” această tehnologie

„Modelele de programare înrădăcinate se concentrează pe utilizarea numai a unităților de procesare cele mai eficiente pentru fiecare regiune de cod, subutilizând puterea de procesare din computerele heterogene”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

Este încă foarte devreme pentru această tehnologie, dar viitorul sună deja destul de bine, în context.

Cercetătorii recunosc, de asemenea, că există provocări semnificative de depășit în ceea ce privește împărțirea sarcinilor de calcul pentru a fi gestionate de diferite tipuri de procesoare și apoi combinarea lor fără niciun decalaj.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele