08 mai 2024 | 10:00

Descoperirea care schimbă tot ce știi despre legile fizicii: De ce forța centrifugă nu este reală, conform oamenilor de știință

ACTUALITATE
Descoperirea care schimbă tot ce știi despre legile fizicii: De ce forța centrifugă nu este reală, conform oamenilor de știință

Forța centrifugă este destul de fascinantă. S-ar putea să fie folosită într-o zi pentru a crea gravitație artificială la bordul stațiilor spațiale (salvând mult bugetul filmelor SF în proces), ferind astronauții de efectele ciudate ale microgravitației asupra corpului lor.

Ce este forța centrifugă

Forța centrifugă este o forță aparentă care acționează asupra unui obiect în mișcare pe o traiectorie curbată. Această forță este resimțită ca o forță care împinge obiectul înspre exteriorul curbei, în opoziție cu forța centripetă, care îl atrage spre centrul curbei.

Deși este adesea percepută ca o forță reală de către cei aflați într-un sistem de referință rotativ, cum ar fi un carusel sau o mașină care face o curbă, forța centrifugă nu este o forță fizică distinctă în sine, ci mai degrabă rezultatul inerției obiectului de a încerca să se deplaseze în linie dreaptă la o viteză constantă.

De exemplu, atunci când o mașină face o curbă, pasagerii simt o forță care îi aruncă către exteriorul virajului, dar în realitate, aceasta este doar inerția corpului lor de a încerca să continue pe o traiectorie dreaptă în timp ce mașina se deplasează pe o curbă.

Ce s-a descoperit despre forța centrifugă

De asemenea, forța centrifugă este și responsabilă pentru faptul că Pământul se bombează în mijloc, iar în consecință, faptul că tu cântărești puțin mai puțin la ecuator. Dar, așa cum îți va spune orice student la fizică, probabil cu o privire destul de stresată, nu este o forță reală.

Ce vrem să spunem prin asta? Ei bine, să spunem că te afli pe un carusel care se învârte, iar în ciuda faptului că te simți „împins” în exterior, nu există o forță externă care să te arunce de pe echipamentul de joacă. Ceea ce simți, de fapt, este rezultatul inerției tale, sau tendința obiectelor în mișcare de a rămâne în mișcare pe o linie dreaptă la aceeași viteză, cu excepția cazului în care acționează o altă forță asupra lor.

Un mod simplu de a înțelege acest lucru intuitiv este să trimiți bile în rotație în jurul unui cerc, apoi să le eliberezi rapid și să vezi în ce direcție se deplasează. Din perspectiva ta, într-un cadru de referință rotativ, ar putea părea o forță reală, dar în afara acestuia, este mai ușor să vezi ce se întâmplă.

Pe măsură ce virezi roțile mașinii tale, cu frecarea dintre anvelopele tale și drumul care creează o „forță centrifugă” aparentă, corpul tău – care se mișcă înainte într-o stare de inerție – continuă să încerce să se deplaseze înainte. Din interior, pare că ești împins de o forță, dar, de fapt, încerci să urmezi un traseu drept în timp ce mașina ta face un mare cerc.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele