02 aug. 2024 | 07:20

Descoperire uluitoare în grădina unei femei: O placă romană valorează aproape 20.000 de dolari

ACTUALITATE
Descoperire uluitoare în grădina unei femei: O placă romană valorează aproape 20.000 de dolari

O femeie din Anglia a descoperit accidental o piesă de istorie chiar în grădina ei, iar arheologii estimează că aceasta ar valora până la 20.000 de dolari. Femeia, care locuiește în satul Whiteparish din sudul Angliei, a găsit placa de marmură acum aproximativ 20 de ani și a folosit-o timp de aproape un deceniu ca treaptă pentru a se urca pe cal.

Astfel, potrivit casei de licitații Woolley and Wallis, care urmează să scoată la vânzare această descoperire istorică, femeia nu și-a dat seama de valoarea obiectului până când a observat o coroană de lauri gravată pe suprafața sa. Ulterior, ea a decis să ducă placa la un arheolog, care a determinat că aceasta datează probabil din secolul al II-lea d.Hr., având posibile origini în Grecia sau Asia Mică.

Posibile origini și valoarea artefactului

Specialistul în antichități de la Woolley and Wallis, Will Hobbs, a explicat că artefacte de acest tip au ajuns deseori în Anglia ca rezultat al Grand Tours din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, când aristocrații bogați călătoreau prin Europa pentru a studia arta și cultura clasică. Totuși, este un mister cum a ajuns această placă să fie folosită ca simplă treaptă într-o grădină din Whiteparish.

Inscripția de pe placa de marmură, raportată de CNN, conține textul: „Oamenii și tinerii îl onorează pe Demetrios, fiul lui Metrodoros, fiul lui Leukios”, oferind indicii despre posibilele sale origini și semnificații istorice.

Contextul descoperirii

Astfel, Hobbs a menționat că bungalow-ul în care locuiește femeia a fost construit în anii 1960, iar această informație ar putea ajuta la identificarea modului în care placa a ajuns în grădina ei. Printre ipoteze se numără posibilitatea ca piatra să provină din ruinele unor case demolate din apropiere, precum Cowesfield House și Broxmore House, sau chiar din casa de pe terenul actualului parc Paulton’s Park, care a fost distrusă într-un incendiu în 1963.

Așadar, în timp ce specialiștii caută să adune mai multe informații, casa de licitații Woolley and Wallis a confirmat că placa va fi vândută la Salisbury la o dată ulterioară. Valoarea estimată înainte de licitație este cuprinsă între 10.000 și 15.000 de lire sterline (aproximativ 13.564 – 20.346 de dolari).