20 mart. 2024 | 13:14

Descoperire științifică fascinantă: Comportamentul bizar al acestor amfibieni VIDEO

ACTUALITATE
Descoperire științifică fascinantă: Comportamentul bizar al acestor amfibieni VIDEO

Amfibienii caecilieni, asemănători viermilor, scot sunete înalte și mișună către posteriorul mamei. Acolo, se adună în grămezi șerpuind, gurile lor cercetând cu insistență partea din spate rotunjită a mamei pentru a bea lapte.

Comportamentul amfibienilor

Aparent, ca răspuns la stimulările fizice și vocale ale descendenților săi, mama își ridică coada și lasă să curgă un lichid alb și vâscos din orificiul cloacal. Micii amfibieni îl înghit cu poftă, arată cercetătorii.

Chiar dacă nu este neapărat fără precedent printre acești amfibieni ciudați, descoperirea recentă a producției de lapte de către una dintre speciile care depun ouă a captivat atenția experților care credeau că au văzut deja totul.

„Plâng, scot sunete, clic clic clic clic, este ca un comportament de cerșetor”, a declarat zoologul de la Institutul Butantan, Pedro Mailho-Fontana, pentru Sofia Quaglia la The New York Times.

Urmăriți imaginile de mai jos și ascultați sunetele ascuțite făcute de pui. Caecilienii, rude îndepărtate ale broaștelor și tritonilor, sunt o ordine de amfibieni veninoși, fără membre, aproape (sau complet) orbi, găsiți în solurile tropicale, unde vânează și consumă alte vietăți. Cu corpuri cilindrice care ajung până la 45 de centimetri în lungime, arată teribil de asemănători cu prada lor cea mai comună: viermii.

Ce au descoperit cercetătorii

Un stil de viață subteran a modelat aceste caracteristici neobișnuite, menținând caecilienii atât de bine ascunși, încât au rămas unul dintre cele mai puțin înțelese animale vertebrate.

Mailho-Fontana și colegii săi au surprins comportamentul neașteptat de alăptare, după ce au colectat un număr de caecilieni inelari (Siphonops annulatus) și puii lor, din pădurea Atlantică a Braziliei. Prin inspectare mai atentă, cercetătorii au identificat glandele specializate în pereții oviductului mamei caeciliene care produc un lapte bogat în grăsimi și carbohidrați, similar cu al nostru.

Cercetătorii au descoperit că stomacurile puilor crescuți în captivitate erau pline de lichid, confirmând că aceștia într-adevăr sunt alăptați. În prima săptămână, puii câștigă până la 130% din greutatea lor corporală la naștere. Ca și în cazul bebelușilor umani, acest lapte probabil contribuie și la microbiomul și sistemul imunitar al caecilienilor bebeluși.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele