28 mai 2024 | 19:00

Descoperire revoluționară în astronomie: Primele galaxii din univers observate în formare

ACTUALITATE
Descoperire revoluționară în astronomie: Primele galaxii din univers observate în formare

Oamenii de știință au identificat recent procesele de formare ale unora dintre cele mai timpurii galaxii din univers, din epoca turbulentă a Zorilor Cosmice.

Observațiile realizate cu Telescopul Spațial James Webb (JWST) asupra Universului timpuriu, în urmă cu aproximativ 13,3-13,4 miliarde de ani – la doar câteva sute de milioane de ani după Big Bang – au relevat semne clare ale unor rezerve de gaz care sunt absorbite activ în trei galaxii nou formate și în creștere.

Dezvăluirea misterelor Zorilor Cosmice

Perioada de aproximativ un miliard de ani după Big Bang, cunoscută sub numele de Zorile Cosmice, este învăluită în mister și în ceața hidrogenului neutru care permea Universul și împiedica propagarea liberă a luminii. Această ceață a fost unul dintre principalele obstacole în înțelegerea timpurilor de început ale Universului, deoarece lumina este instrumentul principal prin care studiem cosmosul.

„Am putea spune că acestea sunt primele imagini ‘directe’ ale formării galaxiilor pe care le-am văzut vreodată,” a declarat astrofizicianul Kasper Elm Heintz de la Institutul Niels Bohr din Danemarca, care a condus cercetarea.

„În timp ce James Webb ne-a arătat anterior galaxii timpurii în stadii mai avansate de evoluție, aici asistăm la nașterea lor propriu-zisă și, astfel, la construcția primelor sisteme stelare din Univers”.

JWST a fost conceput parțial pentru a pătrunde această ceață, deoarece lungimile de undă în infraroșu prin care privește cosmosul pătrund mai ușor și călătoresc mai departe decât alte lungimi de undă. Scopul principal este de a înțelege cum s-au format primele stele și galaxii, cum ceața s-a risipit sub lumina primelor obiecte și cum a făcut Universul primii pași spre ceea ce este astăzi.

Echipa condusă de Heintz a folosit capacitatea puternică de observare în infraroșu a JWST pentru a privi spre Zorile Cosmice, unde au detectat un semnal provenit de la trei galaxii. Semnalul emanat de la hidrogenul neutru din jurul acestora, care a absorbit și a reemis lumina galaxiilor, a dezvăluit existența acestor galaxii în jurul a 400-600 milioane de ani după Big Bang, ceea ce le face unele dintre cele mai timpurii galaxii detectate.

O nouă etapă în înțelegerea formării galaxiilor

Descoperirea gazelor rezervoare din jurul galaxiilor, distincte de gazul neutru intergalactic, a arătat că aceste rezervoare erau destul de mari, acoperind o proporție semnificativă din fiecare galaxie. Acest lucru sugerează că acestea erau în plin proces de formare în material galactic și că galaxiile încă nu formaseră majoritatea stelelor lor.

„În cele câteva sute de milioane de ani după Big Bang, primele stele s-au format, înainte ca stelele și gazul să înceapă să se contopească în galaxii”, a explicat cosmologul și astrofizicianul Darach Watson de la Institutul Niels Bohr.

Deși avem încă multe întrebări despre Zorile Cosmice, descoperirea acestor trei galaxii reprezintă un pas înainte în înțelegerea formării galaxiilor. Odată ce știm că galaxiile există, putem să le studiem mai atent pentru a înțelege mai bine procesul de formare a galaxiilor.